ЕС санкционира руски банки, дронове

Брус Айнхорн, Bloomberg

15:30 | 16 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Още един пакет санкции. Какви са подробностите този път?

Както казахте, това е деветият пакет санкции от Европейския съюз. Според запознати, това е споразумение постигнато от европейските посланици в четвъртък вечерта на срещата им в Брюксел.

Пакетът обхваща над 100 компании и отделни лица, включително и седмина руски губернатори обвинени в отвличането на украински деца – нещо, което руснаците отричат като казват, че преместват децата на безопасни места. Освен санкциите срещу юридически и частни лица, ще бъдат наложени и санкции срещу банки и руски медийни компании, а също и забрана за износ на двигатели, които могат да се използват за дронове за Русия и за трети държави.

 Това е много важно, защото в момента Русия използва много дронове получени от Иран. Тези санкции обхващат износа на двигатели за дронове и към тези държави.

Междувременно, в Европа се води дебат по решението за таван на цена на природния газ. В центъра на дебата е въпросът колко висока или колко ниска да бъде тя и той продължава вече седмица. Близо ли сме до постигане на споразумение?

Те са близо до споразумение до толкова до колкото публикуваха изявление от срещата вчера, в което се казва, че споразумение трябва да бъде постигнато. Бяха дадени указания на министрите, които имат среща следващата седмица да стигнат до окончателно споразумение.

Все още не знаем подробности за него, но все още има значителни разногласия в ЕС относно това какво трябва да е нивото на цените, което би предизвикало намеса. Има значителен натиск от някои източни държави като Полша, Румъния и други за по-нисък таван на цената.

При много студеното време, което в момента настъпва в Европа ще нарасне и натискът над държавите да постигнат някакво споразумение или да се изложат на риска от недоволство особено на фона на инфлацията е толкова висока на континента.