Министърът на финансите на Гърция за инвестиционната среда, част 2

Христос Стайкурас, министър на финансите на Гърция

12:23 | 9 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Много говорим за еврото и слабостта му тази година. Дали е добре или не. Не е добре, защото внася инфлация. Добре е, защото всички в САЩ искат да ходят в Европа и особено в Гърция. Да се насладят на хубавото време и плажовете. Туризмът е невероятен, видях снимки от пълния център на Атина, където хората идват, за да се забавляват. Колко искате да продължи слабостта на еврото за тази цел?

Разбира се, не искаме такава слабост. Но трябва да се възползваме от нея и да създадем условия, за да повишим много повече не само високия ръст, но и устойчивостта му.

Ето малко цифри. През 2022г. ЕК очаква да постигнем двойно по-голям ръст от средното в ЕС. И през 2023г., когато ще има значителни проблеми на европейско ниво, ще имаме отново двойно по-голям ръст от европейския. В същото време през 2022г. ще имаме исторически рекорд в Гърция по отношение на износа и инвестициите.

Всичко това е изключително важно и потвърждава напредъка, устойчивостта и позитивния напредък на гръцката икономика.

Кои са най-големите притеснения на инвеститорите?

Фактът, че външната среда не е в полза на инвестициите в Гърция. Външната среда. Това е проблем и за рейтинговите агенции, които да могат да ни повишат рейтинга и да постигнем инвестиционно ниво.

Много сме близо до целта. 11 пъти ни повишаваха рейтинга за 3г. 4 пъти по време на енергийната криза. Но още не сме го постигнали.

Очакваме през 2023г да постигнем инвестиционен рейтинг.

Трябва да ви призная, че скоро бях в Гърция. Беше страхотно, прекарахме си страхотно. Много е хубаво. Храната е прекрасна. Говорих с много хора и почти всеки имаше член от семейството, който е напуснал страната и е заминал за САЩ или други страни в Европа. Хората говореха за източване на мозъци, за липса на възможности в Гърция и че трябва да ходят на други места – за да учат или да работят. Как ще ги върнете обратно?

Ние го направихме. В последните години намалихме безработицата с 5% и в същото време създадохме данъчни стимули, за да мотивираме всички тези млади хора, но също и инвеститорите и пенсионерите да дойдат в Гърция. И успяхме.