Schork Group: Цените на петрола са на дъното част 1

Стивън Шорк, директор на The Schork Group

16:48 | 29 ноември 2022
Обновен: 17:29 | 29 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Стивън, тъкмо казвахме, че спекулациите за това, което ОПЕК + може да обяви тази седмица, наистина движи цените на петрола. Има голямо объркване през последните няколко седмици относно това дали ще има увеличение или съкращаване на производството. На пазара се появиха спекулации и за двата варианта. Защо има толкова много несигурност по отношение на това, което ОПЕК ще направи?

Да, това е чудесен въпрос, Скарлет. Наистина не би трябвало да има никаква несигурност. Това, което знаем е, че ОПЕК следва спредовете, формирането на форуърдната крива. Това е фактор, който значително влияе върху процеса на вземане на техните решения.

През последните месец, месец и половина виждаме пазар, който се движи от обратно контанго, силно обратно контанго. А това просто означава, че цената на първия договор за петрол е по-голяма от тази на договора за след месец. И това обикновено е по-бичи сигнал. Но това, което видяхме през последния месец и половина е, че ситуацията върви към контанго. Това означава, че миналата седмица на NYMEX декемврийския договор за суров петрол изтече с отстъпка спрямо януарския договор. Днес януарският договор вече се търгува с отстъпка спрямо февруарския договор. Така че това е ясен сигнал за ОПЕК, че трябва да намалят производството, защото това, което се случва сега е, че страхът на пазара, който се разрастваше през първата половина на тази година поради това, че глобалните запаси не са дотатъчно, сега този сценарий се промени. Имаме твърде много предлагане и сега ОПЕК има стимул да намали производството.

Колко бързо могат да направят този завой? Защото само преди няколко седмици говорехме за вероятността ОПЕК+ да направи точно обратното.

Да, имаше много обсъждания през празниците. Имаше един доста загадъчен туит. The Wall Street Journal публикува репортаж за предполагаемото твърдение, че OПЕК ще увеличи производството и, разбира се, че цените ще паднат за празниците. Но същия ден, точно както днес, цените се възстановиха като Саудитска Арабия каза: "Не, не, не, не увеличаваме производството.“

И наистина в това нямаше смисъл от гледна точка на сезонността..., че OПЕК ще увеличават производството в този период на годината.

Ясно е, когато погледнем тази сезонност, навлизаме в най-слабата част от търсенето през сезона. Рафинериите навлизат в период на поддръжка, навлизаме в периода на зимното търсене, когато тези съкращения на производството ще се осъществят. Затова мисля, че намаляването на производството  предстои, когато групата на производителите се срещне отново.

Вижте ВТОРА ЧАСТ на видеото.