Remy Cointreau очаква увеличение на цените с 5-10%, част 1

Ерик Вала, изпълнителен директор на Remy Cointreau

18:08 | 28 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Към мен се присъединява Ерик Вала, изпълнителен директор на Remy Cointreau. Ерик, чудесно е, че сте с нас. Имате страхотен набор от цифри тук. Маржовете са във възход. Нетната ви печалба се покачва. Силен органичен растеж. Къде ще е най-големият растеж през следващата финансова година?

Труден въпрос. Обичам да казвам, че е по-трудно да се предскажат следващите  шест месеца или следващата година, отколкото следващите 10 години в настоящата среда, която се променя толкова бързо. Растежът, който очакваме определено ще дойде от Китай  и отвън. Това е начинът, по който гледам на нещата. Очевидно е, че не говоря в краткосрочен план. Чуваме за мерки, които се въвеждат отново тази седмица, и които няма да помогнат в краткосрочен план.

Но ако погледнете Китай по принцип, перспективите са много положителни. Сравненията вероятно са по-лесни, отколкото са били в миналото. И винените спиртни напитки възлизат на 1,5% от общите спиртни напитки консумирани в Китай. Всеки път, когато правилата срещу ковид се отпуснат, виждаме потреблението да нараства, виждаме по-силен апетит към продуктите ни. Последният пример, който ще дам е, че имахме три дни на нашата марка в Плаза 66, което е най-престижният луксозен мол в Шанхай миналия уикенд. Ударихме рекордни продажби. Трафикът бе абсолютно огромен. Събрахме 600 ВИП в нашия бутик, което беше наистина невероятно. А сега Шанхай отново е в локдаун. Така че, поуката от изминалата година е, че трябва да се адаптираме и да сме гъвкави.

Добре, имате тези чудовищни моменти, предполагам, когато се отваря отново. Moët Hennessy бяха при мен. Тяхното шампанското свършва. Имате ли достатъчно запаси? Напълно ли сте запасени? Имате ли допълнителни запаси? Увеличавате запасите, докато се готовите за отварянето?

Увеличаваме запасите си в подготовка за повторното отваряне и отново се адаптираме към околната среда. Бяхме засегнати, например, през май миналата година, защото имахме само един склад в Китай, който беше базиран в Шанхай, а градът беше под карантина . Сега имаме три. Така че се подготвяме и по този начин, от гледна точка на логистиката.

По отношение на течностите, през последните две години запасите ни силно намаляха, тъй като САЩ са в драстичен подем. Сега сме в процес на възстановяване на добро ниво на запаси, въпреки че те все още са много ниски в Китай, например. Докато в САЩ сега се подобряват.