Инвеститорите търсят растеж в стрийминг платформите, част 1

Лукас Шоу, Ръководител на отдел „Медии и развлечения“, Bloomberg

17:17 | 10 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Създавахте екип през последните няколко години и Вие самият сте фокусиран конкретно, редно е да се каже, върху връзката между развлеченията и технологиите. Очевидно технологиите са основен двигател на растежа и смущенията в тази индустрия.

Да. Както Тони току-що го описа.

Точно. Това е срещата на върха посветена на растежа. Растежът се постига чрез фокусиране върху клиентите. Исках да започна с нещо, което той току-що коментира - яростната надпревара за абонати на стрийминг услуги, например, която за известно време изглеждаше, че е единственият показател, който наистина има значение за инвеститорите. Но това изглежда се променя. Защо е така?

Толкова много от това, което се е случило или се е променило в Холивуд през последното десетилетие започва и завършва с Netflix.

Ако се върнем назад, Netflix добавяше 25 милиона клиенти годишно. Линейната телевизия губеше милиони клиенти годишно.

А Уолстрийт наистина стимулираше или насърчаваше всички големи медийни компании да възпроизведат Netflix по някакъв начин или форма.

За предпочитане беше да се похарчат много пари за създаване на оригинални програми за стрийминг услуга, което те и направиха и бяха възнаградени. И тогава, преди около 18 месеца, растежът на Netflix наистина започна да се забавя.

Това се случи тази година по същото време, когато започнаха да се увеличават опасенията им за състоянието на икономиката и страха от рецесия. Важно е да се помни, че този ръст при стрийминга и че инвестициите се случиха в момент на разширяване, когато хората, и като цяло Wall Street възнаграждаваше компаниите, които харчат и се грижат малко по-малко за рентабилността. Сега инвеститорите все още искат да видят растеж.

Netflix отчита повече абонати. Това се счита за нещо добро. Но те също така искат да видят печалби и разумни разходи от много от традиционните медийни компании, независимо дали става дума за Sony, Paramount или Disney, или Warner Brothers Discovery. Искат да видят, че се съобразяват с рентабилността едновременно с растежа.

Защото в крайна сметка ако не си рентабилен, не можеш да поддържаш това ниво на разходи.

Да. Всички тези компании виждат как печалбите им намаляват, колкото и да се увеличава стрийминга, защото в момента стриймингът е нерентабилен бизнес за всички, освен Netflix.

Наистина ли?

Да, прогнозите са, че ако махнете Netflix от уравнението, основните стрийминг услуги губят между 10 и 15 милиарда долара годишно колективно.

Уау! Добре. Не мисля, че го осъзнавах.

Да. Единствената мистерия за мен е, не знаем наистина цифрите за YouTube, което очевидно е малко по-различна категория. Но да, нямаме ясна представа за това дали те печелят пари и ако да, колко, защото разходите им са наистина високи.