Една година по-късно: състоянието на eNaira

Дженифър Забасаджа, Bloomberg

13:30 | 6 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Защо няма празнични фанфари за първата година  от въвеждането на eNaira в Нигерия?

Първата дигитална валута на африканския континент беше пусната с много обещания през 2021. Това беше втората в света държава след Бахамите, която създаде дигитална валута на централната банка или ДВЦБ. Създателите на политики се бяха прицелили в почти 40 милионното население на страната, което няма банкова сметка и се приготвиха да вземат дял от паричните потоци в Нигерия на стойност няколко милиарда долара, за да разширят базата от данъкоплатци.

Но до момента резултатите не са оптималните. eNaira привлече едва един от 200 души в най-голямата икономика в Африка. Сега централната банка прибягва до тактики като предложението за 5% отстъпка за такситата-триколки, за да се опита да разшири използването на валутата. За сега липсва успех: eNaira има в историята си продължително поевтиняване, а настоящата инфлационна среда силно влошава ситуацията.

Младите хора, които са основните потребители на крипто също имат подозрения спрямо мотивите на централната банка и експертите съветват правителството да предостави повече информация за проекта. Въпреки това, eNaira е внимателно следена извън Нигерия – ако успее, тя може да стане модел, който да следват други държави със слабо развити банкови системи. Но предстои още дълъг път.