Саудитска Арабия изпревари глобалното икономическо забавяне: Министърът на финансите

Мохамед Ал-Джадаан, Министър на финансите на Саудитска Арабия

15:30 | 28 октомври 2022
Обновен: 22:48 | 28 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

Саудитска Арабия е най-бързо развиващата се икономика в Г-20 в момента. В Саудитска Арабия се случват много неща. Останалата част от света изглежда доста мрачна. Какво можете да направите, за да смекчите въздействието на потенциална рецесия в другите части на света?

Така е наистина. Интересни времена. Светът е изправен пред много предизвикателства. Но се нуждае и от предсказуемост, от стабилност и от сътрудничество. В Саудитска Арабия планираме от две години програма за динамично изпълнение и вече виждаме резултатите. Резултатите са много положителни. Безработицата е най-ниската от 20 години насам. Частният сектор е в истински подем. Инвестициите се увеличават. Мисля, че ръстът е около 16% в сравнение с миналата година. Потреблението е много силно. Това, от което се нуждаете, е план, съсредоточен върху изпълнението и след това трябва да се справите с кризата. Трябва да се сигурни, че можете да вземете мерки рано. Да изпреварите кривата. Да предприемате стъпки, както направихме през последните няколко години, за да гарантираме, че сме защитени от тези предизвикателства.

Що се отнася до 2023 г., МВФ смята, че можете да достигнете ръст от 3.6% при БВП. Интересно ми е дали това съвпада с онова, което мислите в момента и виждате в данните?

Не се фокусираме се върху общия БВП. В Саудитска Арабия имаме БВП от петрола и БВП, който не е свързан с петрола. Визията ни за 2030 г. се фокусира върху непетролния БВП. Той расте с 5.9% Вярваме, че през следващата година и следващите няколко години ще расте с подобни числа, с 5 и повече от 5 процента.

Какво ще кажете за лихвените проценти? Те се повишават. Ликвидността се изчерпва в различни части на света.

Голяма ликвидност идва в системата. Много ликвидност идва от правителството. Има много ликвидност, идваща от инвестиции. Очевидно имаме много силна централна банка, която е в състояние да се справи с ликвидността. Не мисля, че имаме проблем. Имаме много силна банкова система и предоставяме голяма подкрепа на частния сектор. Но "Визия 2030" е да се даде възможност на частния сектор. Искаме частния сектор да расте. Виждаме го в инвестициите. Пазарът расте, когато много от пазарите по света са в спад. Саудитският пазар е в растеж. Така че има много неща, които се случват в Саудитска Арабия и в саудитската икономика. Ще продължим да подкрепяме растежа на частния сектор.