Германски министър за Uniper, енергийната криза, част 3

Флориан Тонкар, заместник-финансов министър на Германия

15:00 | 28 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

Г-н министър, за Германия е лесно да събере 200 милиарда евро, за да помогне на себе си. Не е толкова лесно за Италия или други страни, затова е и съвместното емитиране на дълг. Защо не подкрепяте съвместното емитиране, ако други държави ще трябва да поемат удара при потреблението на природен газ, което по същество помага на Германия?

Много държави вече са съсели програми. Германия работи по такива. Франция се намесва при цените за различни енергийни дългове най-малко поне от половин година и много други европейски икономики го правят също, според размера на техния БВП, на доста сходно ниво, което и Германия е обявила, че ще направи.  

Действително е нужно намаляването на енергийните разходи за всички европейски страни членки. Трябва да се заемем с въпроса за общото купуване на доставки, за да се постигне европейско търсене на електроенергия съвместно на пазара. Това може да помогне, но пряка намеса в цените, ограничаването им вероятно ще навреди на доставките.

Новият италиански министър-председател Джорджа Мелони използва първата си реч, за да призове ЕЦБ да бъде предпазлива. Притеснена е, че ЕЦБ повишава лихвите твърде бързо. Еманюел Макрон, не чак толкова силно, но по принцип изглежда че се притеснява, че имаме удар по предлагането в Европа, а не удар по търсенето. Инфлацията е подобна на американската и до известна степен британската. Съгласни ли сте с тях? Смятате ли, че ЕЦБ трябва да е предпазлива? Да се тревожим ли от повишаването на лихвите в условията на рецесия? Каква е позицията на Германия?

ЕЦБ има задължението да гарантира стабилността на цените и, разбира се, предизвикателството пред тази задача това е огромно. Но тя действа като повечето централни банки в света. Тя не може да се отдалечи твърде от подхода на другите централни банки. Те трябва да разгледат и стойността на еврото към долара. В противен случай внасяме инфлация.

Еврото прекалено слабо ли е в момента? Причинява ли инфлация?

Поне това е аспект, който трябва да огледаме предпазливо, но ако сравнявате развитието на еврото спрямо американския долар, виждате определен спад и в крайна сметка може да оскъпи вноса и да внесе инфлация. ЕЦБ взема всички тези неща предвид и гледа какво правят другите централни банки. При това тя взема независими решения. Мисля, че правителствата не трябва да дават подробни съвети на ЕЦБ. Не мога да кажа, че при тази ситуация ЕЦБ прави нещо силно необичайно в сравнение със своите колеги.