Пичай иска да засили вниманието върху т ърсачката

Мандип Сингх, Bloomberg

10:00 | 26 октомври 2022
Обновен: 13:52 | 26 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Продажбите на Alphabet се повишиха с 6%, а през 2009г, по време на глобалната финансова криза ръстът беше 8%. Така че това е лош резултат, макар че 5% е валутното отражение.

Бихме очаквали при международната експозиция на Alphabet, че валутата би била проблем и това се видя в отчета.

Още нещо се откроява – приходите на Google от мрежата. Това са приходи от трети страни с голям маржин – и са 700 млн долара по-малко. Това е много и показва, че търсачката е засегнат от промените, които направи Apple. Това се вижда много ясно.

И затова директорът Пичай говори за засилване на вниманието върху ясни приоритети в бизнеса. Над какво трябва да се съсредоточат?

Търсачката е основния им бизнес. Това води маржините. Причината да са 0,1% под прогнозата за оперативна печалба е заради лоши резултати на търсачката.

Всеки път, когато стане така, Google отчита слабо тримесечие. В този случай трябва да се запитаме дали това е временно.     Дали е за това, което Snap отчете при цените на рекламата или е структурно.

Има много повече конкуренция от Amazon, Walmart, Target – тези компании вече си имат свои мрежи и може би заграбват дял от ритейла.

Google има много по диверсифицирана база на рекламодатели – туризъм, финансови услуги и др. При ритейла обаче може би губят пазарен дял.