Финландският министър на финансите не е ентусиазирана относно общия европейски дълг

Аника Саарико, финансов министър на Финландия

18:30 | 18 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

Увеличаване на пакета оръжия за Украйна. Подкрепяте ли това? Колко дълго може да продължи това европейско единство?

Гордея се с ЕС през последните няколко месеца. Бяхме силни и единни и мисля, че ще подкрепяме Украйна също и в бъдеще. Но никой не знае колко дълго ще продължи това. Трябва да живеем с несигурността в свята, в който Русия започна това непровокирано нападение и ситуацията се влоши през последните няколко седмици.

Финландия е готова да застане на страната на Украйна. Искаме да помогнем на Украйна, защото те се борят за нашата свобода като цяло в Европа.

Г-жо Министър, Алекс спомена европейското единство. Нека поговорим малко за това. Берлин се движи в посока на емитиране на дълг, за да подкрепи пакет от мерки, които да помогнат на Европа да се справи в областта на енергетиката. Финландия би ли подкрепила това? Движите ли се в тази посока?

Съжалявам, не чух добре въпроса, но попитахте за общия дълг или за собствения пакет на германците?

Е, нека първо поговорим за общия дълг.

Да, добре. Общият дълг. Защо ще ни трябва още?

На първо място, при такива решения трябва да знаем каква е причината, поради която бихме и трябва да влагаме повече пари на пазарите.

Слушах внимателно съветите на ЕЦБ и те казват какво предстои във фискалната политика, че се нуждаем само от временни и целенасочени мерки за домакинствата и може би за предприятията. Така че няма смисъл да се влагат повече допълнителни пари, докато имаме такава инфлация в тази ситуация в Европа.

А що се отнася до общия дълг, по принцип, във Финландия сме обещали на нашите граждани следващо поколение пакет на ЕС. Този бе уникален и ние го направихме заради периода на ковид. Всъщност пакетът продължава.

Току-що започнахме да използваме парите в различни държави от ЕС. Причината, поради която успяхме да приемем пакета в ЕС беше, че искахме да реформираме икономиките си и да направим нова структура на нашите общества. Но вече не съм ентусиазирана относно общия дълг.