Еспър: Атаката срещу моста в Крим е личен удар срещу Путин

Марк Еспър, бивш министър на отбраната на САЩ

17:00 | 12 октомври 2022
Преводач: Мария Попова

Какво е стратегическото значение на този удар? Какво е стратегическото значение на този мост?

Стратегическото значение на моста е следното: първо, да си припомним, че той беше построен след нахлуването на Русия в Крим през 2014 и мнозина смятат, че той е стратегическа логистична връзка не само за изграждането на Крим, но и за атаката над южна Украйна, която се състоя преди осем месеца.

Мостът обезпечава цялата логистика по транспорта на хора, материали, танкове и какво ли още не от Русия през Крим и към Украйна. Това е стратегическото му значение, но той има и огромно политическо значение. Той беше личен проект на Владимир Путин, който присъства на откриването на моста през 2018 и премина по него с камион. Освен стратегически, ударът е тежък и лично за Путин.

И руснаците определено дадоха отговор като изстреляха 75 ракети по Киев, а също и по други градове. Повечето ракети бяха прихванати от отбраната, но някои за съжаление не бяха и отнеха човешки животи и нанесоха много щети. До колко голяма е нуждата на Украйна от отбранителни оръжия, за да може да сваля повече от тези ракети?

От 83 ракети половината бяха свалени. Целите им са били електроцентрали, а също и цивилната инфраструктура. Няма причина за обстрела, това просто е ново дъно за Владимир Путин – терорът над цивилни.

Смятам, че сега трябва да побързаме с доставката на противосамолетните системи, противоракетните системи с далечен обсег в Украйна, за да могат те да отбраняват градовете, енергийните си обекти и инфраструктура. Могат да се използват така наречените системи за точкова отбрана за електроцентралите и системи за въздушна защита на големи райони като градовете. Този тип системи ще помогне за свалянето на ракети и ще осигури на Украйна разгръщане на отбраната. Защото изглежда, че в момента това е една от последните карти, с които разполага Путин, а именно далекобоен обстрел на цивилни и градове.