KLM: Трябва да се справим с недостига на работна ръка

Мариан Ринтел, директор на KLM

15:47 | 7 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

С нас за откриването на събитието е Мариян Ринтел, благодаря, че се включвате. Вие сте от почти 100 дни на поста. Ще станат следващата седмица. Ще говорите със служителите, ще им кажете каква е визията ви и плановете ви. Какво ще им кажете?

Те ме питат защо съм се съгласила да заема поста. Но за мен е като връщане у дома. Работя от дълги години в KLM. И знам, че хората и бизнеса са чудесни, имаме прекрасен бранд. Но сега имаме и перфектната буря заради препятствията пред капацитета, както казвате. След ковид и някои много добри години, 2017, 2018, 2019г.

Опитвахме се да се възстановим, изведнъж пътниците се върнаха, ваканционните пътувания, бизнес пътуванията, а сега трябва да се изправим пред всички препятствия, което е доста голямо разочарование.

Да говорим за Схипхол. Както казахте, те се изправиха пред огромни проблеми. Имаше недостиг на основни работници. Особено на служители по сигурността. Абсолютно огромен проблем. Как описвате отношенията си с летището? Летището съюзник ли е или противник?

Схипхол е много добър бранд. Също като KLM. Заедно изградихме добра репутация за модела ни на свързване и трансфер на хора и бизнеси. Така че такава загуба това, което се случва в момента.

Недостигът на работна ръка е навсякъде. В Нидерландия, в Европа, в ресторантите и баровете. И на летищата.

Трябва да го решим и мисля, че можем. Призовахме летището да го реши бързо.

Приятели ли са или врагове? Работят ли с Вас или имате чувството, че работят против Вас?

Имаме добри отношения, без значение дали сме съгласни или не по някои въпроси. По тях смятаме, че могат да положат повече усилия, отколкото досега.

Ще имаме известно време предизвикателства за капацитета в резултат на недостига на персонал, но в дългосрочен план правителството на Нидерландия иска да въведе доста строги ограничения за самолетодвиженията на Схипхол. Евентуално ще се върнем на нивата от 2014г като самолетодвижения. Как разраствате авиокомпания, когато имате препятствия пред капацитета?

Въпросът е друг. Наистина е друг. Ние поемаме отговорност и за устойчивостта. Смятаме, че трябва да развиваме добро летище спрямо всички жители наоколо, в духа на целите на устойчивостта и с оглед на търсенето на потребителите. И имаме алтернатива.

Ние предложихме алтернатива на правителството, искаме да координираме и да си сътрудничим с тях, за да я развиваме. Смятаме, че новият флот, в който инвестираме много и през 2030г. KLM ще има нов флот, ще намалим шума наполовина.. ще намалим с 25% въглеродните емисии. Това е много повече.

Новият флот и устойчивото авиационно гориво е много по-добър инструмент за решаване на подобни проблеми и поддържане на летище Схипхол. То е толкова важно за свързването на хората и бизнесите.