ОПЕК може да свие производството до 1 млн барела

Стивън Стапчински, Bloomberg

12:21 | 3 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Очакват се съкращения на производството. Кажете ни каква е тяхната логика и как ще се отрази на динамиката на търсенето и предлагането?

Отдавна Саудитска Арабия и останалите членове казват, че цената на петрола е твърде ниска. Че цената на Брент, която в момента е около 80 е твърде ниска и няма връзка с реалното търсене и предлагане.

Физическият пазар е по-висок от този на фючърсите, който би трябвало да бъде правилно оценен. По тази причини преди искаха малки намаления в производството. Например на предишното заседание определиха малко понижение.

Сега обаче мислят за евентуално 1 млн барела на ден съкращение. Дори повече. Това би било най-голямото съкращение от началото на пандемията.

Те добавяха предлагане на пазара и лидерите в САЩ като Джо Байдън или на Япония също настояваха ОПЕК+ да добави още предлагане на пазара.

Сега като отменят предлагане, вероятно ще стабилизират или ще повишат цените.

Когато говорите с банките, анализаторите им казват, че целта е около 500 хиляди барела на ден. Ако бъде намалено производството с толкова, вероятно цените ще се стабилизират и ще спрат да падат.

Ако намалите с над 1 млн барела на ден, вероятно цените ще започнат по-силно да се повишават.

Интересно е, много въпроси се повдигат около отношенията в ОПЕК+ и връзките на Рияд с Москва. Влошиха ли се по някакъв начин от началото на войната в Украйна?

Те се срещат лично. Сигурно Русия ще прави своя делегация на срещата. Тези отношения не са се влошавали в сравнение с отношенията между Русия и по-голямата част от Запада.

Интересно е да се каже, че докато се случва всичко това, САЩ и другите страни търсят начин да сложат таван на цената на вносния руски петрол, което ще ограничи печалбите, които Москва може да прави, когато продава петрола си.

Други страни забраниха вноса на руски петрол.

Това е слонът в стаята. Защото по време на дискусиите в ОПЕК това не винаги е основната тема.

Но ако извадим руското предлагане от пазара, когато добавим и тези 1 млн барела на ден съкращение на производството от ОПЕК+, ще имаме много по-затегнат пазар. Това може да доведе до по-високи цени.