Самърс прогнозира паунд под долар

Лорънс Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ

13:30 | 27 септември 2022
Преводач: Мария Попова

Говорим не само за Съединените щати, но и за Великобритания, например. И тук прави впечатление голямата разлика – Английската централна банка признава, че трябва да продължи затягането, но междувременно те имат ново правителство, което планира фискални стимули, намаляване на данъците. При нас поне администрацията на Байдън не спъва Фед. Как разбирате случващото се в Англия?

С огромно съжаление ще кажа, че според мен Обединеното кралство се държи малко като развиващ се пазар, който се превръща в слабо развиващ се пазар. Нищо в модела на пазарната реакция на страната не подсказва нещо различно от страх вместо увереност във възприетите политически подходи.

Няма да се учудя, ако след време лирата стане под един долар при продължаване на сегашната посока на политиката.

Просто сега не е моментът за този тип наивно, пожелателно мислене в икономиката на предлагането, което се следва във Великобритания.

Между Брекзит и значителното изоставане на централната банка  от кривата и фискалната политика в настоящия момент, Великобритания ще бъде запомнена като страната следвала най-лошата макроикономическа политика сред големите световни икономики.

Надявам се, че в някакъв момент този пакет от политики ще претърпи обрат или че аз някакси погрешно преценявам ситуацията. Но аз изпитвам голям страх за Обединеното кралство заради пътя, по който са поели.