Сенатори искат вторични санкции за Русия

Сенатор Крис Ван Холън, демократ от Мериленд

10:30 | 22 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Днес излязохте с двупартийно предложение с Вашия сънародник сенатор Туми, републиканец от Пенсилвания, засягащо енергийните политики. Разкажете ни какво ще правите.

Дейвид, страхотно е да съм при Вас и както току-що чухме, вдъхновени сме от украинския народ и сме на тяхна страна.

Съединените щати и съюзниците доставяме оръжия и голяма част от санкциите са ефективни. Но един голям пропуск е това, че Русия получава рекордни приходи от износа си на енергия, особено на петрол. Така че сенатор Туми и аз приветстваме усилията на администрацията на Байдън заедно с Г-7, за поставяне на таван на цените на руския петрол. Но вярваме, че е необходимо това да бъде подкрепено със заплаха от вторични санкции за всеки, който наруши тавана  на цените, тъй като към настоящия момент таванът на цените е договорен от Г-7 и някои страни, но други големи купувачи на руски петрол не са част от него. Затова искаме единен международен стандарт и искаме той да санкционира.

Белият Дом даде ли позиция по Вашето предложение? Подкрепят ли го?

Все още не са заели позиция, което не е необичайно за всеки орган на изпълнителната власт да не се произнесе толкова рано по всяко конкретно предложение. Но ние сме в комуникация с тях и това е усилие да подсилим техния собствен план по отношение на тавана на цените, защото, разбира се, горната граница на цените работи, ако всички в света се съобразяват с нея. Не искаме никакви вратички. Не искаме изтичане на информация. И ако техният ценови таван работи под стратегията на Г-7, чудесно, тогава няма да се нуждаем от заплахата от вторични санкции. Но ние смятаме, че това ще накара света да заработи бързо в унисон с горната граница на цените и ще помогне да се задушат тези печалби, които Русия използва, за да финансира военната си машина.