Крал Чарз III ще стои извън политиката

Вони Куин, Bloomberg

11:30 | 13 септември 2022
Обновен: 15:41 | 13 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Адвокатите на Доналд Тръмп оспорват искането на Министерството на правосъдието да продължи да използва като доказателство документи обозначени като класифицирани, иззети от имението му в Мар-а-Лаго като част от разследването на потенциално неправилно боравене с държавни документи. Преди това съдия удовлетвори искането на Тръмп за специално преразглеждане на документите и временно забрани на федералните следователи да използват иззетите материали.

Крал Чарлз Трети се закле да подкрепя британската парламентарна демокрация като даде ясен знак, че ще остане извън политиката по време на управлението си. В речта си в Уестминстър Хол Чарлз похвали жизненоважните парламентарни традиции, приветствайки институцията като жизнен и устойчив инструмент на демокрацията в Обединеното кралство.

Крал Чарлз III каза: "Милорди и членове на Камарата на общините, събрали сме се днес, за да почетем забележителния живот на кралицата, посветен на служба на своите нации и народи. Тя даде пример за всеотдайна служба, който с Божията помощ и вашите съвети съм решен да следвам предано."

Ракетата на Blue Origin New Shepard се разби малко след старта си в Западен Тексас. Това е първият голям провал за компанията на Джеф Безос, откакто премина към рутинни търговски полети. Не е имало хора на борда на ракетата, която преди извеждаше в орбита товари и возеше платежоспособни клиенти до космоса и обратно.

Япония одобри ваксините на Pfizer и Moderna за да се справи с варианта омикрон. Експертна група препоръча Pfizer да се прилага при хора над 12, а Мoderna е ограничена за лица над 18 години. Министър-председателят Фумио Кишида обаче каза, че иска да ускори поставянето на бустер преди зимата. След Обединеното кралство, САЩ и Австралия, Япония също одобри специфични бустери за омикрон.

Аз съм Вони Куин. Това е Bloomberg.