Местер очаква Фед да вдигне лихвата над 4%

Вони Куин, Bloomberg

10:05 | 1 септември 2022
Обновен: 12:37 | 1 септември 2022
Преводач: Мария Попова

Президентът на Фед Кливлънд, Лорета Местер заяви, че централната банка трябва да повиши основната лихва над 4% до началото на следващата година и не очаква тя да се понижи до края на 2023. Пред Търговската камара в Дейтън тя заяви, че размерът на бъдещите повишения ще зависи от данните и очаква инфлацията да се понижи в границите между 5 и 6% тази година.

"Размерът на повишението на лихвите на което и да е заседания на Комисията и пика на лихвите по федералните фондове ще  зависят от прогнозата за инфлацията, която се влияе от това колко бързо общото предлагане и търсене ще се възстановят до по-добър баланс и дали е отслабнал ценовият натиск", каза Местер.

Нов доклад съобщава, че американските компании са добавили най-малко работни места от август 2021. Изследователският институт ADP пише, че бизнесът е разкрил още 132 хиляди работни места. Данните се базират на банковите трансфери за заплати на над 25 милиона работници. Икономистите смятат, че официалният месечен доклад за работните места в петък ще покаже, че в частния сектор те са нараснали с 300 хиляди.

ОПЕК+ сви прогнозата си за глобалния пазар на петрол през тази и следващата година, докато членовете ѝ се затрудняват да достигнат целите си. Техническата комисия на организацията оряза наполовина прогнозата си за излишъка по доставките през 2022 до 400 хиляди барела дневно. За следващата година дефицитът по доставките се очаква да е 300 хиляди барела дневно вместо излишък от 900 хиляди барела дневно.

Американските регулатори одобриха бустери за ковид-19 на Moderna и Pfizer-Biontech, които са насочени срещу най-новия вариант омикрон. Решението идва на фона на растящите притеснения от нова вълна през следващите месеци. До сега, ваксините се целеха в оригиналния щам на корона вируса въпреки появата на нови мутации.