Ifo очаква застой в активността в следващите месеци

Тимо Волмерсхаузер, заместник-директор на екипа на Ifo Центъра за макроикономика

07:49 | 29 август 2022
Преводач: Петя Кушева

Нека сега се съсредоточим върху Германия, където индексът на бизнес доверието Ifo достигна 88.5 пункта за август. Това е повече от прогнозата от 86.8 пункта. Рано тази сутрин икономиката на Германия се оказа поне малко по-устойчива, отколкото се смяташе първоначално през второто тримесечие, въпреки, разбира се, нарастващата инфлация и войната в Украйна. Сега към нас се присъединява Тимо Волмерсхаузер, заместник-директор на Ifo, центъра за макроикономика. Дайте ни оценката си за проучването и какво ни казва то за нестабилността на германската икономика в момента, когато се бори с рекордни цени на енергията? Проучването се оказа малко по-добро от прогнозите, но все пак показва слабост по отношение на доверието.

Да, точно така. Това е единствената добра новина, която мога да ви кажа днес. Добрата новина е, че повече или по-малко индексът на бизнес климата у нас е в стагнация и това е точно обратното на това, което повечето хора очакваха. Но както казах, това е единствената добра новина.

Лошата новина е, че ниското ниво на доверие, което видяхме през юли, беше потвърдено. Наистина имахме срив на индекса на бизнес климата през юли. Въпреки че това, разбира се, е последица за третото тримесечие. Ако се сравни бизнес доверието през третото тримесечие с това от второто тримесечие, то има ясен сигнал за спад на икономическата активност в германската икономика през третото тримесечие. След този застой във второто тримесечие на БВП, очакваме той да се понижи с около 0,5% през третото тримесечие.

Като се има предвид всичко, което виждате, всички с които говорите на място в Германия, очаквате ли че този спад в настроенията ще продължи да се задълбочава през следващите месеци и кои сектори на икономиката изпитват най-голям натиск в този момент?

Спадът на бизнес доверието е нещо, което наблюдаваме като цяло за всички сектори. От една страна промишлеността страда от високите цени на енергията и от забавянето на световната икономика.

Тук очакваме активността да бъде в застой през следващите няколко месеца. Но там, където индексът се понижава най-много в момента е в сектора на търговията на дребно. Това е свързано с високите нива на инфлация, които наблюдаваме в Германия, които очевидно натежават върху покупателната способност на домакинствата. Това е и причината, поради която очакваме БВП да намалее през третото тримесечие  - поради слабото лично потребление.

По отношение на по-нататъшните перспективи, да кажем, през четвъртото тримесечие, разбира се, в момента има много несигурност. От една страна, несигурността относно това колко голямо ще бъде увеличението на потребителските цени. Все още предстоят много увеличения на цените на енергията. Досега цените на газа са се увеличили само за германските домакинства с 50 процента. Това е голяма цифра, но все още има какво да се прехвърли от енергията към домакинствата.