Рубини предупреждава за дълбока, дълга рецесия, част 1

Нуриел Рубини, директор на Roubini Macro Associates

01:38 | 19 август 2022
Преводач: Мария Попова

Вие предупредихте за стагфлацията и някои от данните за забавяне изглежда ни насочват в посока на съставката стагнация, но какво ще кажете за частта с инфлацията? Дали със забавянето може да се избегне инфлацията, която ви притеснява?

Инфлацията в Съединените щати е все още 8,5%. Тя може да е достигнала пика си, но въпросът е колко бързо ще се понижи.

Дали политиката на Фед по реалните лихви ще остане крайно негативна? Дали паричната политика ще остане достатъчно затегната, за да тласне достатъчно бързо инфлацията към 2%?

Мнозина смятат, че в миналото, винаги когато в САЩ е имало инфлация над 5% и безработица под 5%, затягането на Фед е водило до твърдо приземяване. Моят базов сценарий е за твърдо приземяване.

Видяхме данните за потребителската и производствената инфлация, които пазарът отчете като окуражаващи. Как ги определяте вие? Дали те подсказват, че пикът е достигнат?

Да, възможно е да сме достигнали пика, макар да са възможни и по-нататъшни скокове в инфлацията предизвикани от продължаващата политика на Китай за нулев ковид.

Може войната между Русия и Украйна да навлезе в по-тежка фаза и да доведе до нови скокове в цените на суровините – на енергията, храните, торовете и индустриалните метали. Има доста рискове, но хубавото е, че вероятно компоненти от инфлацията ще се понижават като инфлацията при услугите и при жилищата, където тя е доста упорита.

Заплатите са с много по-висок ръст от производителността, тоест при тях има спирала, въпреки че нарастването им е по-слабо отколкото при цените.

Все още сме в тежка инфлационна среда не само в Съединените щати, но и в целия свят.