Munich Re: Пандемията още не е свършила

Кристоф Юрека, директор на Munich Re

18:30 | 10 август 2022
Преводач: Силвия Грозева

Определено част от нещата, които поне засега търпят облекчение са свързани с ковид. Щетите от ковид. Как се развива ситуацията според вас? Стигаме ли някакво ниво на нормализация?

Да, силно се надявам на това. Но все още имаме 100 млн евро искове през второто тримесечие на тази година.

Единственото, което мога да ви кажа е, че ковид още не е приключил засега. Пандемията продължава, наред с щетите в много страни и особено силно в САЩ.

Така че трябва да видим какво ще стане през есента и зимата в Северното полукълбо.

Една от големите теми на годината е инфлацията. Интересно  ми е как ви засяга вас, от презастрахователния бизнес? Без пазарите и инвестициите от там. Каква ценова сила имате в презастраховането? Щетите нарастват ли по-бързо от възможността ви да предоговорите контрактите по презастраховането?

Ние пуснахме данните по подновяването на договорите, което наричаме 1.7.

Контрактите от юли.

Ние сме в добра позиция и можем изцяло да повишим цените и леко да повишим маржините, дори над очакванията ни за инфлация.

Ние сме обявили консервативните си очаквания за инфлация. Повишението на цените е малко над тях.

В момента изглежда можем напълно да покрием инфлационния ефект и да постигнем дори ръст от 6%. Но за в бъдеще сме много внимателни в управлението на ситуацията.

Май това са двете страни на монетата. Имате ценова мощ, но от друга страна имате разходи например по заплатите. За много индустрии този пазар е нажежен до червено. Трябва да плащате повече, за да задържите хората си. Каква е тенденцията в Munich Re? Все още ли се налага да повишавате заплатите, за да задържите таланта или започвате да мислите за ограничения в неща като наемане на нови служители и бонуси?

Глобално, на много пазари има битка за таланти, особено във високоспециализираните кадри. Ние не сме защитени от нея.

Въпреки че имаме много голяма работна сила и много опитни мениджъри. Виждаме каква е ситуацията. За щастие сме много привлекателни като работодател и затова в момента не съм особено притеснен.