Meta затваря руска ферма за тролове, част 1

Бен Нимо, Глобално разузнаване на заплахи, Meta

16:43 | 6 август 2022
Преводач: Петя Кушева

Разкажете ни за тази операция. Колко широкообхватна и ефективна бе?

По отношение на обхвата, тя наистина се опита да достигне навсякъде в интернет почти едновременно. Това беше ферма за тролове, т.е. организация, управлявана от Санкт Петербург в Русия, която наемаше хора от улицата, за да регистрират фалшиви профили навсякъде в интернет. Има данни за фалшиви профили в YouTube, Telegram, TikTok, Twitter. Намерихме ги в Instagram. Опитваха се да направят така, че да изглежда, че има мащабна подкрепа за руската инвазия в Украйна. Така че това е широкообхватния ефект.

Но по отношение на фактите всичко, което видяхме, беше, че не бяха много добри в това, което правеха. Много от фалшивите им профили бяха прихванати от автоматичните системи, преди дори да сме ги разследвали и премахнали. Реални хора продължаваха да се обаждат и да ги обявяват за тролове. И дори имаше случаи, когато се опитват да насочат хората към известни личности или инфлуенсъри в социалните медии, а това се оказва погрешен акаунт. Така например в един момент се опитаха да насочат хората към външния министър на Обединеното кралство Лиз Тръс. И вместо да намерят страницата на външния министър във Facebook, те намериха нещо която не е използвано от 2018 г. насам. Опитваха се да се достигнат навсякъде, но от това, което видяхме стана ясно, че в действителност не са имали голямо въздействие.

Звучи сякаш тази конкретна операция не е била много сложна. Доколко е уникална е тази операция? Виждали ли сте нещо такова преди?

Виждали сме подобни опити и преди в много различни части по света. В миналото сме унищожавали ферми за тролове например в Никарагуа и Албания. Засичали сме и други дейности на руски тролове. Но в този случай имаше интересен елемент. И той е, че операцията наистина е провеждана в две направления. Управляваше публичен канал в Telegram, който се опитваше, да събира коментари, които са в подкрепа на Русия, а когато не получаваше истински коментари от хората, използваше фалшиви акаунти, за да влизат и да коментират вместо тях. Една и съща операция управлява всички тези неща. Това, което хората зад операцията правеха е да дават интервютата по руската държавна телевизия и държавните медии и да казват вижте каква страхотна работа вършим. Сякаш имаше многобройни слоеве на измама, разположени един в друг, почти като руски матрьошки. Но в крайна сметка се опитваха да направят така, че да изглежда, че са били ефективни, но са използвали фалшиви профили, за да го направят и тогава бяха хванати.