Река Рейн е с опасно ниско ниво, част 2

Рейчъл Морисън, ръководител на европейска енергетика, Bloomberg

17:30 | 5 август 2022
Преводач: Петя Кушева

На теория Франция трябваше да бъде в по-добра позиция от Германия, която се отказа от ядрената енергетика. Но пък ядрената енергетика това не работи по този начин. Нека поговорим за източниците на енергия, на които Германия разчита в момента. В голямата си част това са все повече въглища. И не защото реките са горещи, а защото нивата им са понижени, имат проблем с доставките по тях. Това само изостря кризата още повече.

Нивото на река Рейн е почти толкова ниско, че ще трябва реката да се затвори за корабоплаване. Някои електроцентрали там казват, че вече използват запасите от въглища, които имат. Но това е отлагане на проблема. Ако използвате въглища в момента, няма да ги имате по-късно. Така че има варианти за доставка на някои материали с железопътен транспорт. Но знаем, че това е трудно. Освен това е скъпо. Нивата на реките обикновено спадат всяка година. Но тази година различното е кризата и фактът, че Европа се опитва да се подготви за зимата и вече се сблъсква с проблеми, когато търсенето е доста ниско.

Олаф Шолц беше в Рур вчера и посети турбината, която трябва да замине в Русия, за да помогне на Русия да изнася газ обратно в Европа по газопровода "Северен поток 1". Дали тази турбина някога ще бъде пусната, ако не бъде пусната, какви са последиците?

Харесва ми като виждам тези снимки, след като съм писала за тази турбина толкова дълго. Да, и наистина оттогава насам имаше известна кореспонденция между Германия и Русия. Германия казва, че турбината може да бъде изпратена. Русия казва, че им липсват някои документи, за които казва, че ще подлежи на санкции. Германия казва, че това не е вярно. Така че все още се намираме в патова ситуация, в която едната страна казва, можем да ви изпратим турбината обратно. А Русия казва "Не, не можете“. Така че не знаем как ще се развие ситуацията. Но към момента няма изгледи турбината да заминава някъде.