BP повиши дивидентите и обратното изкупуване на акции

Джеймс Херън, Bloomberg

17:50 | 2 август 2022
Преводач: Мария Попова

BP повишава дивидентите и разширява обратното изкупуване на акции след като отчете най-високите печалби от 2008 насам. Компанията заяви, че ще изкупи акции на стойност три и половина милиарда долара през следващите три месеца освен вече изкупените за 3,8 милиарда през досегашните шест месеца.

ВР имаха няколко изключителни тримесечия и това май им става навик. Но през изминалото тримесечие, мажовете на печалбата по някои горива като бензина и дизела бяха изключително високи, заради недостига на капацитет в Европа и САЩ. Имаше огромни ценови размествания, а компания с търговска мрежа като ВР е наистина добре позиционирана, за да се възползва от това и те очевидно са го направили.

Повечето компании увеличават обратното изкупуване на акциите си, но ръстът при дивидентите е по-скромен като съотношение, а ВР увеличава значително и двете. Увеличението при дивидентите надмина очакванията на инвеститорите и вместо 4 е 10%. Да, те се справят добре, въпреки че ВР е компания, която се сви заради това, че след инвазията в Украйна се отказа от дяла си в Роснефт, а това беше огромна част от производството им и значителна инвестиция. Не е ясно дали ще получат някакви пари за нея, така че те се движат по-бързо, но от по-ниска стартова позиция.