Пауъл: Търсенето на работна ръка е много силно

Джеръм Пауъл, председател на Фед

16:00 | 28 юли 2022
Обновен: 21:52 | 28 юли 2022
Преводач: Мария Попова

С моите колеги сме категорично решени да намалим инфлацията. И затова действаме експедитивно в тази посока.

Имаме и нужните инструменти, и решимостта, които се изискват за възстановяване на ценовата стабилност в името на американските семейства и бизнес.

Икономиката и страната ни преживяха много в последните две години и половина и доказаха, че са устойчиви.

Много е важно да намалим инфлацията до целта от 2%, ако искаме да имаме устойчив период на стабилни условия на пазара на труда, от които всички ще се възползват.

От гледна точка на мандата, даден ни от Конгреса за осигуряване на максимална заетост и ценова стабилност, картината в момента показва следното: трудовият пазар е изключително затегнат и инфлацията е твърде висока. На този фон днес FOMC повиши лихвата с три четвърти процентен пункт и очаква, че по-нататъшни повишения на лихвите по федералните фондове ще са подходящи.

В допълнение, ние продължаваме процеса по значително намаляване размера на баланса и ще кажем повече относно днешното решение по паричната политика след кратък преглед на икономическите събития.

Наскоро получените индикатори за разходите и производството са се понижили. Значително се е забавил ръста на потребителските разходи, което отчасти отразява спада в реалния разполагаем доход и затегнатите финансови условия. Отслабна активността в жилищния сектор, което отчасти се дължи на повишените ипотечни лихви. След силен ръст през първото тримесечие, фиксираните бизнес инвестиции също изглежда се понижават през второто тримесечие. 

Въпреки тези фактори, трудовият пазар си остана силно затегнат като процентът на безработицата е близо до 50-годишно дъно, свободните работни места са на исторически връх, а ръстът на заплатите е висок. През последните три месеца, заетостта е нараствала средно с 375 000 работни места на месец – това е понижение от средния темп от началото на годината, но все още е висок.

Подобрението в условията на трудовия пазар е всеобхватно, включително и за работниците от сегмента с по-ниско заплащане както и за афро-американците и испаноезичните работници.

Търсенето на работна ръка е много силно, докато предлагането остава ниско като процентът на участие на трудовия пазар е почти непроменен от януари.

Като цяло, продължаващата сила на трудовия пазар означава, че агрегатното търсене в неговата основа се запазва стабилно.