ЕС понижи прогнозата си за БВП на Еврозоната: Джентилони, част 1

Паоло Джентилони, европейски комисар по икономиката

20:00 | 15 юли 2022
Обновен: 23:00 | 15 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

Г-н комисар как правите прогноза за европейската икономика, за икономиката на Еврозоната, когато не знаете дали газа ще бъде включен или изключен?

В този случай имаме прогноза с базов сценарий и един по-неблагоприятен, по-негативен сценарий. Така че това, което представяме официално е нашият базов сценарий, който е разработен върху ситуацията, в която се намираме в момента.

Разбира се, вече имаме няколко съкращения на руския газ. Имаме държави с напълно прекратени доставки. Полша, Дания, България. Имаме и страни с частично намаление на руския газ, като Германия Италия и други.

Базовият сценарий при всички случаи е сценарий на по-нисък растеж и по-висока инфлация - растеж от 2,7 пункта, инфлация от 7,6 пункта през тази година. Разбира се, ако ще имаме пълно спиране на газа, този сценарий може да се развие дори в по-негативна посока. И това означава негативна територия за растеж. Но в момента не сме там. Така че прогнозата отчита ситуацията, в която се намираме в момента.

Какво ще стане, ако еврото и доларът останат на ниво 1 или под паритета? Какво ще се случи тогава с вашата прогноза за инфлацията и растежа?

Разбира се, всички виждаме укрепването на долара. Знаем, че това не е конкретно спрямо еврото, а спрямо всички валути. Спрямо британския паунд, японската йена. И еврото не отслабва спрямо йената или паунда. Въпросът е, че в миналото можеше да се мисли за предимствата на по-слабата валута за износ. Но в ситуацията, в която се намираме сега, това не е предимство и е особено опасно. Тези силни долари за развиващите се страни и страните с ниски доходи. И мисля, че това трябва да е въпрос на загриженост и за нас в по-развитите страни.

Вижте ВТОРА ЧАСТ на видеото.