Нагел иска ЕЦБ да е предпазлива с новия инструмент

Алекс Уебър, Bloomberg News

18:28 | 5 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

Нагел иска да види някои условия на фискалния фронт, за да се гарантира, че ЕЦБ не отпуска пари на правителства, които са безотговорни по отношение на финансите си.

Като цяло е притеснен, че това води до въпроса, с който вече са се занимавали по време на дълговата криза, което означава повече финансиране и също така, че това пречи на борбата с инфлацията, която достига рекордни нива.

Купуването на облигации, вероятно ще бъде ключова характеристика на този нов кризисен инструмент. Естествено, то противоречи на борбата с инфлацията, така че трябва да се справят с него.

Вероятно той се опитва да направи това, преди да се стигне до подробности как ще изглежда инструментът. Опитва се да оформи дебата, преди да бъде представен окончателният инструмент. Кога ще видим това, как мислите?

Всички чакаме той да бъде разкрит на следващото заседание на Управителния съвет, което ще се проведе  на 21 юли. Вече чухме от високопоставени политици, че това е моментът, когато ще бъде обявен. В противен случай те отбелязаха, че са обявили, че работят по този инструмент. Смятат че Лагард просто не може да се изправи пред обществеността на пресконференция още веднъж  без да има какво да покаже на пазарите какво планират те.

Мислите ли, че Нагел е сам? Виждаме, че ястребите изразяват загрижеността си за инфлацията много през последните няколко дни и седмици. Други споделят ли опасенията си му за Управителния съвет?

Не е така просто. Тази реч от вчера беше със сигурност най-критичната намеса, която сме чували досега по тази тема. Други ястребово настроени политици като белгийския Пиер Унч са по-конструктивни. Причината би могла да бъде, че виждат в това предварително условие за по-високи лихвени проценти. Така че може да са приели че без такъв инструмент е възможно да не са по-високи лихвените проценти, които спешно искат. Може просто да имат много сериозни опасения относно това за момента. Намесата на Нагел показва, че има известни опасения в Управителния съвет.