Тектонични промени в търговията, част 1

Фериал Ахмади, главен оперативен директор на Dubai Multi Commodities Centre (DMCC)

18:23 | 5 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

В доклада си казвате, че сме в зората на нова ера на многостранност, подкрепена от регионализъм. Чудя се само дали това важи много по-силно сега в периода след конфликта между Украйна и Русия, когато имаме продоволствена криза, криза с веригата за доставки и енергийна криза? Дали това стимулира по-висока степен на многостранност?

Точно така, Манъс. С кризата в Украйна и Русия виждаме редица заплахи за световните вериги за доставки и за световната търговия. Една от тях са повишените цени на петрола, рязкото покачване на инфлацията, както и въздействието, което това очевидно оказва върху разходите за доставки, върху веригите за доставки. А заедно с това виждаме също, че на повърхността излиза нова ера на многостранност, в която икономиките гледат повече към двустранни споразумения и към регионални споразумения, за да улеснят напредъка на търговията.

В DMCC имате рекордно първо полугодие. Навлизане на компании и установяване на фирми в региона. Кои са трите най-големи държави, откъде се наблюдава приток на бизнес?

Трите най-големи държави на наши ключови пазари бяха доста постоянни през последните няколко години са Индия, Китай, Обединеното кралство, както и Израел през последните пет години.

В доклада се говори и за необходимостта от по-ниски търговски бариери, че протекционизмът е скъп и изкривява. В тази връзка притокът на предприятия към Дубайския център за стоки от търговците на суровини ли е, като "Роснефт", "Локале" или "Газпром"? Някои от големите търговци на суровини дойдоха ли? Знам, че хедж фондовете пристигат при вас, а търговците на суровини?

Абсолютно. Имаме приток на фирми за търговия със суровини и компании, които се установяват и в Дубайския център за стоки. Над 50 процента от 21 000 наши компании членки са от суровинната индустрия днес. Една от причините за това е екосистемата, която Дубайския център за стоки предоставя на различни суровинни вертикали, за да привлече тези екосистеми в Дубай.