НАТО укрепва отбраната в цяла Европа

Ричард Хаас, Съвет за външна политика

18:21 | 30 юни 2022
Преводач: Петя Кушева

Знам, че президентът Байдън не е непременно в най-добрата си форма, предвид подкрепата му тук, в САЩ. В същото време не постигна ли нещо като голяма победа с включването на Швеция и Финландия в НАТО?

Прав сте. Той не се появи в най-силната си форма, както и всички други. Ако се замислите за Борис Джонсън или Емануел Макрон. Това е срещата на върха на ходещите ранени. Но включването на тези две страни в НАТО, преодолявайки турската съпротива е важно събитие. В по-широк план тези нови планове за укрепване на военния капацитет на НАТО са важни, а не нещо, което допринася за възпирането, Дейвид. Но също така това, което се надявам, е че то кара европейците да се чувстват по-уверени и сигурни. Това може да означава, че всяко нежелание да предоставят на Украйна оръжията, от които се нуждае, може да изчезне. Също така всяко нежелание да се увеличи натиска върху Русия, например чрез санкции, може да се промени. Така, че ролята на НАТО тук е важна.

Да отидем една стъпка по-нататък, ако можем Ричард, и това е Турция, защото тя понякога е имала, както ми се струва, нелеки отношения със Съединените щати и други членове на НАТО. Дали това се проявява, въпреки че президентът Байдън току-що се срещна с турския президент Ердоган?

Вижте, Турция винаги е била най-трудният съюзник. Обикновено я описвам като технически съюзник. Но в действителност е нещо друго, а не партньор. Това, което се опитват да направят е винаги да се пазарят все едно е сделка. В този случай те искаха шведските и финландските правителствата да се дистанцират от различни кюрдски групи. И точно това е целта на Турция. Ердоган да може да продаде това на вътрешния пазар като триумф. Така че това е и винаги ще бъдат несигурни отношения, докато той е начело на страната.