Лагард подчерта голямата несигурност

Алекс Вебер, Bloomberg

13:30 | 21 юни 2022
Обновен: 17:09 | 21 юни 2022
Преводач: Мария Попова

"Неоправданата агресия на Русия срещу Украйна засяга сериозно икономиката в еврозоната и прогнозите са заобиколени от висока несигурност. Но налице са условия икономиката  да продължи да расте и да се напредне във възстановяването си в средносрочен план", каза президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Президентът на ЕЦБ, Кристин Лагард беше изслушана в Европейския парламент през вчерашния ден. Кореспондентът на Bloomberg Алекс Вебер се присъединява към на с от Франкфурт, за да разтълкува думите на президента Лагард. Тя намекна, че за момента рецесията не е част от основния сценарий, въпреки това тя спомена очаквано забавяне в икономиката. Особено важно е, че тя не ни каза какво представлява този нов инструмент, за който намекнаха от ЕЦБ, вместо това, тя говори за откритите парични транзакции. Научихме ли как ЕЦБ ще контролира спредовете?

Все още данните около методите за борба с кризата са непълни. В общи линии, Лагард заяви: „доверете ни се, ще се справим ефикасно и в рамките на нашия мандат.“ Всичко се свежда до изкупуване на облигации, а въпросът е какви условия ще бъдат поставени, какво би задействало реакцията на ЕЦБ и дали програмата ще е отворена или ще има фиксиран обем. Все още търсим отговор на тези въпроси.

Лагард потвърди и ангажимента си да повиши лихвите с 25 базисни пункта на заседанието през юли. Наистина ли ЕЦБ може да си позволи повишение от едва 25, когато Фед повиши със 75, а други централни банки също правят големи повишения?

Засега от ЕЦБ казват, че поне за първото повишение на лихвите, което е и първото от над десетилетие насам, те ще действат бавно, ще видят реакцията на пазара. Но за септември те вече намекнаха, че ще има по-голямо увеличение вероятно от 50 базисни пункта. Така че, те искат да се движат по-бавно, но важното е, че тя отново подчерта плановете и даде сигнал, че ЕЦБ няма да решават за лихвите под влияние на движенията на пазара, където видяхме скок при държавните облигации. Така, голямата новина на деня е, че ЕЦБ ще се придържа към своя палн.

.