Goldman вдигна прогнозата за европейските цени на газа, част 2

Саманта Дарт, Goldman Sachs

16:52 | 21 юни 2022
Преводач: Мария Попова

Колко голям е проблемът по отношение на конкуренцията от азиатските купувачи за този ценен товар?

Това е много важен въпрос, защото бих казала, че до момента Европа имаше късмет. Ковид карантината в Китай всъщност освободи значителни количества втечнен газ, който се насочи към Европа и облекчи ситуацията с доставките там.

Това е една от причините европейските запаси да се възстановят толкова добре през последните месеци. Но това не е гарантирано в хода на лятото, а още по-малко на зимата.

Ако лятото е по-горещо от обичайното, вече сме виждали как търсенето в Азия се покачва значително, а ние вече забелязваме такива признаци. Знаем, че Индия има периоди на спиране на тока, Пакистан, Бангладеш, страните, които избягват покупки на спотовия пазар сега се по-активни на него, защото нямат избор.

А с началото на зимата, държавите, които са най-засегнати от студеното време като Китай, Япония, Южна Корея ще искат да са защитени от евентуалната предстояща студена зима, така че ще трупат запаси от природен газ, ще купуват предварително значителни количества втечнен газ. Така че, има потенциално по-голяма конкуренция за втечнен газ в сравнение с до сега съществуващата.

Дали таванът на цените или ограничаването на количествата могат да са решения? Дали те биха могли да облекчат ситуацията през предстоящите месеци?

Ограниченията в цените не винаги помагат, защото ако наложите задържане на цените, вие реално стимулирате хората да продължат да потребяват досегашните количества. А когато няма предлагане, сметката не излиза, нали?

Когато прибегнете до варианта за ограничения, той става решение, в случай че нямате източник, който да балансира загубата в доставките. Така че това е риск и трябва да видим доколко ще се понижи търсенето предвид покачващите се цени, за които споменахме.

Европейските правителства заявиха, че ще се опитат да стимулират индустриалните потребители да купуват по-малко като реално ще им платят, за да купуват по-малко природен газ и да остане по-голямо количество като запас. Това би могло да помогне.