Къри от Goldman за отмъщението на старата икономика, част 1

Джеф Къри, директор изследвания на Суровини, Goldman Sachs

13:26 | 17 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

По-зле ли е, отколкото очаквахте?

Абсолютно. Пазарите се движат по-бързо и затягането на фундаментите е по-голямо от очакваното преди 6 месеца или година.

Искам да подчертая, че това не е изцяло функция на войната.

Тези трендове бяха заложени още преди десетилетие.

Терминът, който използваме е „отмъщението на старата икономика“. Не само при петрола и газа, но и при металите и минно дело, земеделието и цялото пространство на старата икономика.

Всъщност бих казал, че в последното десетилетие пренебрегнахме тежките капиталови инвестиции в полза на леките. И в резултат се появи този силен недостиг на тези ключови пазари, който се засили от руската инвазия в Украйна.

Би трябвало да се случи, но стана много по-дълбоко, отколкото очаквахме.

Ще се влоши ли още? Какви цени да очакваме?

Ръстът на цените особено на енергията и храните в момента, в началото на лятото е силно асиметричен. Защо?

Особено в случая с Китай всеки чака рецесия, но от гледна точка на суровините вече бяхме в рецесия през април и май. Търсенето на метали се сви с 10%, търсенето на петрол – с 2,5% в света. Това са ресеционни цифри.

Май чакаме Китай, който е в локдауни и не виждам зелена светлина. Но ще има ускорение на търсенето в Китай до лятото, особено при факта, че стимулите им са третите най-големи от финансовата криза. Така че, на първо място е Китай.

На второ място – Русия. Очаква се санкциите да започнат да се усещат по-силно с напредването на годината. Ще видим дали ще се прилагат, все пак. Но това ще затегне предлагането. И да не забравяме, че хората не са ходили на почивка от две години и половина. И туристическият сезон ще бъде и вече е рекорден поне за авиокомпаниите.