Търсенето в страните-вносителки на петрол е засегнато от поскъпването на долара, част 2

Фиона Боул, Ръководител на отдел Суровини, S&P Dow Jones Indices

22:18 | 16 юни 2022
Обновен: 01:32 | 17 юни 2022
Преводач: Петя Кушева

Да поговорим за други аспекти на този пазар - рафинирането. Много малко от нас използват барел с петрол. Но използваме рафинирани продукти, които идват от рафинериите. Ако си мислим, че имаме недостиг на барели петрол, то наистина имаме недостиг на рафинерии в момента. Дори и да произвеждаме и да имаме повече петрол, имаме ли капацитет да го превърнем в бензин, в дизелово гориво и всички неща, от които се нуждаем в момента?

Краткият отговор на този въпрос е "не". Това е най-голямото ограничение. Можем да имаме още един милион барела петрол на ден, които да се пуснат в експлоатация. Но ако няма къде да го сложим и няма какво да направим с него, не решаваме проблема с петте долара за галон бензин. Просто не сме виждали инвестиции в такава инфраструктура, тъй като е демоде да бъдеш в енергийния сектор и то по много основателни причини. Но публичните пазари просто не се интересуват от този тип капиталови инвестиции.

Виждаме, че в момента инвеститорите купуват петролни акции. Смятате ли сега, че петролните акции могат да продължат да се покачват, ако цените на петрола останат около 120 долара?

Представянето на петролните акции зависи от стратегиите за хеджиране на отделните компании. И аз не мога директно да ги коментирам. Но ако не са хеджирали и се радват на плодовете на петрола на 120 долара, тогава може би имат още малко възможност за действие. Но зависи от това как са хеджирали и каква е дългосрочната им гледна точка за цените на петрола. И какво е мнението на банкерите им за цените на петрола.

Нека погледнем други аспекти на проблема. Цената на петрола се определя в долари. Доларът поскъпва. Ако доларът продължи да се покачва, какво ще стане?

Това е моментът, в който започвате да виждате търсене. Особено в по-бедните страни, които са вносители на петрол, ще започнем да виждаме, че търсенето ще бъде засегнато, когато трябва да плащат за петрол в долари.

Вие сте ръководител на суровини за S&P Dow Jones. Любопитна съм кои суровини ще се представят най-добре и най-зле през втората половина на годината?

Мисля, че енергията и храните. Това са суровините, за които най-често ни питат. Техните движения до момента до голяма степен се дължат на продължаващите ограничения в доставките след ковид или, напоследък, на войната в Украйна, която традиционно е житницата на Европа. Така че те са суровините, за които ни питат най-много. Това ще продължи и през втората половина на годината.