Бел от Goldman: Компаниите прехвърлят разходите към потребителя

Шарън Бел, стратег европейски акции, Goldman Sachs

11:30 | 15 юни 2022
Обновен: 11:52 | 15 юни 2022
Преводач: Петя Кушева

Какво е различното при тази инфлация за инвеститорите в акции? Има нещо уникално, което се случва.

Това е една невероятно дългосрочна перспектива. Често ме критикуват, че говоря за сравнения със 70-те години на миналия век, все едно говоря за Римската империя.

Инфлацията през 70-те години например е била доста лоша за инвеститорите в акции. Много лоша за инвеститорите в облигации. Напълно унищожена е била възвръщаемостта им в реално изражение. Но за инвеститорите в акции е била доста лоша. Единствените активи, които са се развивали добре тогава са били златото и суровините, а също и акциите на суровините. Все още смятам, че акциите на суровините, основните ресурси, компаниите за материали, особено с отварянето на  Китай и енергийните акции ще спечелят най-много.

Но можем да очакваме корпорациите да се адаптират? Имате качествени парични потоци за качествена печалба. Изявление в стил Питър Опенхаймер от Goldman Sachs. Но могат ли тези корпорации да се адаптират и да се приспособят и устоят към трайна 4 или 5% инфлация?

Начинът по който мислим за качествените компании е, че имат по-високи маржове от средната компания, което естествено означава, че като се увеличават разходите при много нисък марж, компаниите лесно могат да излязат на загуба. Тези компании са много по-склонни.

Също е вероятно през първото тримесечие повечето компании да са успели да включат тези разходи в цените си. Всъщност точно това е инфлацията.

Говорим за инфлация на потребителските цени, която достига 10%. Това е така, защото компаниите прехвърлят разходите към потребителите. Има някакъв елемент на компаниите, които се опитват да прехвърлят тези разходи и това е малко като балансиране на топка, но изглежда, че всеки иска да се включи там където са качествените капитали, където активите са защитени, има много високи маржове и т.н.

Също така има и компании за суровини, които поемат увеличението, но също могат да реализират доста добри печалби в тази среда.