Три пазарни тенденции - възвръщане на синхрона, зелени хедж фондове, сривът на Terra

Либи Чери, Bloomberg

18:34 | 6 юни 2022
Преводач: Мария Попова

Възвръщане на синхрона

Зелени хедж фондове

Сривът на Terra

Ето това са трите неща, които да следите на пазарите тази седмица.

Възвръщане на синхрона. Инвеститорите започват да отчитат по-нормална връзка между акциите и облигациите, докато пазарът насочва вниманието си към растежа, вместо към инфлацията. Това значи, че докато акциите се сриват, държавните облигации остават непоклатими, а инвеститорите изтеглят финансите си от рисковите активи и ги насочват към убежищата. Но не е сигурно колко дълго ще продължи това при гореща инфлация с несигурна траектория.

Зелените хедж фондове. Да демонстрирате отношение към екология и социално управление вече не означава само да купувате зелени компании, а и да се отдръпнете от замърсителите. Във Великобритания вече има сигнали за готовността да бъдат заменени късите продажби с нещо със зелен привкус. Ако се приемат насърчаващи закони, то Великобритания ще може да се възползва от увеличени инвестиции и повече новаторски продукти на пазара.

Сривът на Terra. Сривът в цената на стейбъл койн Terra и неговата посестрима Luna помогнаха за изтриването на 80 милиарда долара от най-големите децентрализирани финансови протоколи, а инвеститорите бяха разтърсени. Това подхрани тревогите на регулаторите, че така може да се формира всеобхватен риск за финансовата стабилност. Но някои анализатори твърдят, че крипто индустрията все още не е в етапа, в който да предизвика масови сътресения.