Кога се пречупва потребителят?

Марк Стокъл, управляващ директор на Adams Funds

16:28 | 18 май 2022
Преводач: Мария Попова

Нашият въпрос на деня е кога се пречупва потребителят? Управляващият директор на  Adams Funds, Марк Стокъл контролира значителни финанси, а 8% от портфейла му са на компании за търговия на дребно като Costco, Target и Home Depot. Това е въпросът ни: кога се пречупва потребителят?

Това е най-добрият въпрос. Смятам, че е твърде рано да кажем, че този момент е точно сега. Определено вчера научихме някои неща от отчета на Walmart за продажбите на дребно, но очакваме и други данни - днес очакваме отчета на Target, а другата седмица и на Costco.

Смятам, че това е начало на разбирането ни какво се случва с потребителите, но е твърде рано да започнем да взимаме решения по отношение на портфейлите в резултат на процесите при потребителите.

Какво обичайно бихте очаквали да се случи по отношение на начина на позициониране към спад на тези търговци на дребно и дали това отговаря на един нормален модел?

Няма причина да смята, че не отговаря на един нормален модел. Това, което имам предвид е, че търговците на дребно ще имат ползи от инфлацията. Но от друга страна те контролират това, което могат да контролират. Това, което научихме вчера от  Walmart, основното послание, съдържащо се в техния отчет не е свързано  с потребителя.

Walmart допусна грешка в изпълнението, това е. Приходите им бяха добри, продажбите в магазините бяха добри, но имаше много разходи и неща, които не бихте очаквали Walmart да направи и всичко това наистина навреди на резултатите. Съдейки по този отчет, бих казал, че средният потребител е в доста добра форма.

Има забавяне, както видяхме при продажбите на дребно, но това е четвъртият набор от данни, който е позитивен, обаче всеки е по-нисък през тези 4 месеца. Така че, забавяне има, но това е добре, това е което Фед иска да види, което всички искаме да видим – забавяне вместо спиране.