Негропонте не очаква бърз войната да свърши бързо

Джон Негропонте, бивш посланик на САЩ в ООН

12:51 | 17 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

След Втората световна война научихме, че е много важно да знаем какви са целите. Каква е мисията? Ако ние от наша страна, ако САЩ дефинира точно каква е мисията, защото в началото беше да се запази Украйна, за да остане жизнена държава, сега обаче чуваме от някои лидери, включително в САЩ, както и във Великобритания друго. Те говорят как Русия трябва да бъде отслабена. Това звучи малко по-екзистенциално.

Така е. Проблемът е дали мисията в момента е същата, както в началото. Имаше някои промени отчасти защото нека си го кажем. Като започна тази война, имаше доста разпространени впечатления и очаквания, че руснаците ще спечелят доста бързо. Но на практика нищо подобно не се случи.

Първо, изобщо не очаквахме Русия да нахлуе. Това се случи.

Не очаквахме да бъдат спрени от украинците. Но това стана.

Не очаквахме реакцията, за която стана дума в началото, в Западна Европа.

Така че нещата се оказаха съвсем други, отколкото очаквахме.

И май сега се развива някаква дълга война, няма да я нарека война на изтощения.

Не мисля, че ще имаме бърз изход от нея. Може би боевете ще затихнат за известно време. Може да има някакви дефакто примирия. Не знам кога ще се появят възможности за преговори.

Но сега нещата са изключително променени.

Дали наистина искаме да отслабим и унижим Русия, както започнахме да го правим? Или искаме да използваме възможността или да я създадем от военните успехи на украинците и нашите през този двумесечен или тримесечен период?

Смятам, че наистина не бива да губим.. не бива да избягваме възможностите за преговори. Важно е да се опитаме да поддържаме комуникационните канали с руснаците отворени.

Било директно с тях или чрез петте постоянни членки на Съвета за сигурност. Или по какъвто и да е друг начин.

Преговорите трябва да бъдат водени и поддържани.