Ryanair смята да напълни самолетите

Майкъл О’Лиъри, директор на Ryanair

16:22 | 16 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Говорите за бум през лятото. Нека да разберем малко повече от вас и как изглежда умерената печалба? Това е ваш израз, какво означава?

Забелязваме много силно възстановяване на трафика след Великден. Първото ни тримесечие приключва през юни. Минахме 90% затовареност през април, за пръв път от ковид.

Очакваме цените леко да паднат в първото тримесечмие. Смятаме, че отново ще напълним самолетите.

През второто тримесечие, което е много важно, до септември, очакваме силно затоварване и прогнозираме едноцифрен ръст, но възстановяването остава крехко.

Миналата Коледа бяхме в същото положение. Коледа силно пострада от варианта Омикрон от последната седмица на ноември.

Великден изглеждаше силен и не беше заради инвазията в Украйна.

Така че смятаме, че не може да се дават никакви точни насоки за цялата година през следващите 12 месеца. Особено след като вероятно ще има рецесия във второто полугодие.

Умерена печалба – имам предвид, че амбицията е дали можем да възстановим печалбата от предпандемични нива – малко над 1 млрд за цялата година? Може и да успеем, ако всичко е наред в следващите 12 месеца.

Но рискът от смущения и негативни новини означава, че ако ще  даваме насоки, те ще са толкова общи, че от тях почти няма да има смисъл.

Най-доброто, което можем да кажем е, че се надяваме на умерени печалби в това възстановяване. Ще бъдем ценово пасивни и активни по отношение на затоварването.

Добрата новина е сме много добре хеджирани до март 2023г. Така че можем да си позволим по-ниски цени на билетите.