Леон Панета: САЩ и съюзниците да останат силни и единни

Леон Панета, бивш министър на отбраната на САЩ

15:35 | 7 май 2022
Обновен: 18:39 | 7 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Той си плаща, но не е променил поведението си. В Украйна все още бушува война. Какво трябва сега да направи САЩ, освен да изпраща помощ на украинците?

Най-важното е САЩ и съюзниците да останат силни и единни. Никога не сме виждали преди такова единство, каквото има сега между САЩ и НАТО.

Те наистина са единни. Санкциите работят, защото са масови. Доставките на оръжия за украинците са защото те се нуждаят от тях, за да се изправят срещу руснаците.

Наистина съм доволен, че доставяме важните оръжейни системи, от които имат нужда в момента.

И трето, ние засилваме позициите си в НАТО.

Така че ако Путин реши да влезе в Полша или друга натовска страна, да му е ясно, че ще влезем във война по силата на Член 5 от Договора на НАТО.

Предприемаме правилните стъпки, но най-важното е, че не можем да позволим на това единство да се разруши.

Не можем да позволим на никаква пукнатина в това единство, защото точно това иска Путин. И ще се възползва от него. Затова трябва да останем единни.

Има ли опасност след 3-4г в света да има два блока? Проруският и антируският. Така светът ще бъде разделен на две части. Китай, Индия, Русия и всички останали от другата страна.

Смятам, че би могло и би трябвало да стане това, което САЩ направи с натовските ни съюзници. Точно това трябва да се направи срещу Русия. САЩ и съюзниците ни  Тихия океан могат да формират същия съюз срещу Китай.

Трябва да можем ясно да дадем да се разбере от Китай, че ако извършат агресия, ще си платят за нея. Това е най-добрия начин да постъпиш с Китай.

Да покажеш, че сме сериозни и ще ги накараме да си платят.     

Същото би трябвало да стане в Близкия изток срещу Иран. И спрямо Северна Корея.

Обратно към ПЪРВА ЧАСТ на видеото.