СЗО: Омикрон води до скок на новите случаи

Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО

16:05 | 6 май 2022
Преводач: Мария Попова

Отчитаните в световен мащаб случаи на заболели и починали от ковид-19 продължават да намаляват като регистрираните седмични смъртни случаи са най-малко от март 2020 насам. Тези тенденции, макар и добре дошли, не разкриват пълната картина. Наблюдаваме ръст на отчитаните случаи в Северна и Южна Америка и Африка дължащи се на подвариантите на омикрон.

Южноафриканските учени, които идентифицираха омикрон в края на миналата година сега съобщават за още два подварианта на омикрон - BA.4 и BA.5, които са причина за скока в случаите в Южна Африка.

Твърде рано е да се каже дали тези нови подварианти могат да причинят по-тежко протичане на заболяването отколкото други подварианти на омикрон, но предварителните данни сочат, че ваксините продължават да предпазват от тежко заболявани и смърт.

Освен недостатъчните инвестиции в ранната диагностика, при най-тежката пандемия от век насам е просто недопустимо модерните методи на лечение, които спасяват животи да не достигат до нуждаещите се от тях. Играем си с огън, който продължава да ни изгаря.

Междувременно, производителите бележат рекордни печалби. СЗО подкрепя справедливото възнаграждение за иновации.

Но ние не можем да приемем цени, които правят животоспасяващи методи достъпни за богатите и недостъпни за бедните. Това е морален провал.