Дейвид Петреус: Санкциите пречат на Русия да възстанови арсенала си

Дейвид Петреус, бивш директор на ЦРУ

17:44 | 3 май 2022
Преводач: Мария Попова

Не знаем как ще приключи всичко в източна Украйна, в Донбас. Но кои според вас са определящите фактори в настоящия момент?

Смятам, че определящите фактори ще бъдат ресурсите на двете страни. Руснаците изчерпват войсковите единици и материалите и не могат да компенсират загубите си поне в краткосрочен план. Възможно е на 9 май, в деня на честването на победата във Втората световна война Владимир Путин да обяви обща мобилизация.

Но истината е, че те са загубили като количество над две годишното, почти три годишното си производство само на танкове и не могат да го възстановят. Същото се отнася и за много от изстреляните амуниции и други.

Не знаем кога ще бъде изчерпано оборудването, но забраната за износ на микрочипове за Русия ще им попречи да възстановят арсенала си.

Освен това, на тях им липсва резерв от обучени военни, които да изпратят на фронта. Реално, те изтеглиха военни части, които се сражаваха в северна Украйна, изпратиха ги в Беларус и Русия, попълниха състава, превъоръжиха ги и ги изпратиха да се бият на изток.

Както се и предвиждаше, те не го направиха по впечатляващ начин. Те успяха трудно да спечелят някои сражения на изток и югоизток с цената на големи загуби. Но като цяло украинците ги спряха. Те определено не са се пречупили.

Сега, въпросът е колко бързо оръжейни системи като деветдесетте гаубици изпратени от САЩ с над 180 хиляди сандъка амуниции за тези оръдия, които се различават от калибъра на използваните от украинците, колко бързо тези оръдия могат да достигнат до силите по фронтовата линия на юг и югоизток и присъствието им да бъде усетено. Смятам, че това ще стане съвсем скоро.

Има сведения, че над 50% от тези гаубици са вече в Украйна и се разполагат в частите, които се предполага, че ще ги използват.

Щом това стане, а нека напомня, че говоря само за доставките от САЩ докато много други държави осигуряват различни оръжейни системи  в добавка към вече изпратените и щом това стане ще забележим  промяна в баланса в полза на Украйна.

Ще виждаме и други контраатаки като тази, която провеждат украинците около втория по-големина град на източния фронт. Ще има контраатаки около Харков и в райони от югоизтока.