Демокрацията в новия световен ред

Боби Гош, Bloomberg

21:30 | 29 април 2022
Преводач: Мария Попова

Разговорът ни започва със случващото се в Украйна и как то би могло да формира промяната в световния ред такъв, какъвто го познаваме. Къде според вас протичат най-големите и притеснителни промени в настоящия момент?

По време на война, човешката ни природа ни кара да търсим яснота, искаме да знаем кои са добрите и кои са лошите. В настоящия конфликт е ясно кои са лошите – Путин започна война, руснаците започнаха войната. Видяхме ужасяващи картини от места като Буча, видяхме какво правят руските войници в Украйна. Кои обаче са добрите? Виждаме президента Зеленски -  той изглежда е от добрите. Но после, като се огледаме…

После се замисляме и налице е изкушението да погледнем на това като демокрациите срещу автокрациите. Путин, Китай представляват автокрациите, а демокрациите са представени от Съединените щати, от съюзниците ни в НАТО и приятелите ни. Проблемът е, че нещата не са така отчетливи.

Много от държавите, за които бихме помислили, че са наши приятели, демократични страни като Израел, Мексико, Южна Африка не са на наша страна в това.

Страни като Индия, която се гордее, че е най-голямата демокрация в света е по-скоро в руския лагер отколкото в американския лагер. Предишната сигурност за тези от нас, които помнят Студената война, сигурността са демократичните съюзи и кои са автократичните съюзи, тази сигурност вече не съществува.

Може и да говорим за новия световен ред, но този ред не е много добре подреден, ако ме разбирате. Има твърде голяма сива зона между добрите и лошите и някои от приятелите ни живеят в тази сива зона. А това е много притеснително.

Имаше ли напредък в усилията Индия да бъде убедена да застане до Съединените щати?

Не, няма такова нещо. Индия винаги ревниво е пазела своя собствен интерес във външната политика. Тя реши, че е в неин интерес в настоящия конфликт да се опита да остане настрани доколкото е възможно. Определено тя не се присъединява към западния консенсус. Освен това, Индия силно желае да се сдобие с част от руския петрол, който в момента е на много ниски цени.

Индия е голяма икономика, много голям вносител на петрол и всеки шанс да получи евтин петрол е добре дошъл за индийците. Макар и да е по-приятелски настроена към САЩ през последните години, исторически Индия винаги е била много подозрителна към САЩ и следователно, днес има много противоречиви емоции в Делхи.

Но най-важното е, че те определено не желаят да са на страната на Запада в този конфликт.