Лондон иска да доставя LNG от САЩ за Европа

Карън Пиърс, посланик на Великобритания в САЩ

21:00 | 27 април 2022
Преводач: Петя Кушева

Колко важно е за нации като САЩ и Обединеното кралство да помогнат на Германия, за да облекчат трудностите в краткосрочен план, тъй като Бундесбанк заяви, че страната ще навлезе в рецесия, ако действително забранят незабавно вноса на нефт и газ от Русия?

Всички ние си помагаме взаимно, както имаме НАТО по отношение на колективната сигурност, така Г-7 помага на страни като Германия да се справят с този преход. Обединеното кралство и САЩ правят все повече, за да доставят втечнен природен газ в Европа.

Когато бях в Балтимор наскоро, бях на пристанището. Там можете да видите голям терминал за втечнен природен газ, който ще бъде транспортиран до Великобритания, а ние ще го доставяме на Германия и други страни в Европа. Така че се стараем много.

Също така освободихме някои от стратегическите ни петролни резерви.

Госпожо посланик, мисля, че от едно друго време и място британският флот е тук под прикритие. Да, имаме Черно море и отстоянието до Черно море и т.н., но имаме и напрежението с Финландия и Швеция. Обяснете ни какво може да направи Обединеното кралство, за да запази моретата отворени? Балтийско море и след това на север през Норвегия до Русия? Какво може да прогнозираме, че Обединеното кралство би могло да постигне, за да осигури мирни северни морета?

Това е много добър въпрос. Запазването на отворените морета. Разбира се, свободата на движение не само в и около Европа, но на корабоплаването е застрашена. Виждаме това и на други места в света. Но сте напълно прав. Свободата на корабоплаването е основен елемент на икономическото развитие на нациите в продължение на векове.

Както казахте, Великобритания е морска нация. Това е нашата история. Това е в нашето ДНК.

Ние приемаме свободата на корабоплаването много сериозно. Изпращаме корабите си по света, за да поддържат правото на свобода на корабоплаването, както и Съединените щати. Така че голяма част от това, което правим в Балтийско море е просто да бъдем там и да отстояваме правото на свободата на корабоплаването.

Госпожо посланик, размишлявам върху германските решения през последните няколко десетилетия. Много хора ги предупреждаваха за зависимостта им от руската енергия. Тези предупреждения бяха пренебрегнати. Те очевидно са направили политическа грешка. Гърците също направиха политическа грешка преди около 20 години и бяха наказани от европейците със строги икономии. Трябваше да вземат някои ужасни решения, които сринаха икономиката им до депресия. Защо третираме Германия по различен начин, когато са направили политическа грешка и привидно трябва да чакаме да направят корекциите си?

Това е въпрос, който трябва да се зададе най-вече на ЕС. Германия все още е негов член. Ние, разбира се, не сме. Но също така мисля, че всичко, което правим сега, се основава на това, което е било преди. Учим се от това, което е било преди. Научихме се как да правим нещата по-добре. Това е непрекъснат процес.