Все още сме далеч от реално споразумение за мира в Украйна

Eлизабет Шакълфорд, Старши научен сътрудник по външна политика на САЩ, Чикагски съвет по глобални въпроси

14:12 | 23 март 2022
Преводач: Петя Кушева

И така, както чухме от президента Байдън, Путин е притиснат до стената. Байдън каза, че Русия е все по-отчаяна. Какво смятате, че може да бъде постигнато. Предстои той да се отправи към Полша.

Както той спомена, много е важно да се покаже, че Западът продължава да бъде единен срещу войната на Русия в Украйна. Но също така има много конкретни неща, за които всички тези лидери могат да говорят и да обсъдят какви ще бъдат проблемите, които могат да ги тласнат да предприемат различни действия. Какви са праговете, които различните страни имат за различни видове военна дейност и на подкрепа.

Така например има държави като Полша, които вероятно са малко по-притеснени, защото са точно на границата. Така че въпросът е какви са конкретните неща, с които могат да се включат.

Един от големите въпроси все още са петролът и газът, защото Европа все още купува всеки ден петрол и газ от Русия за 600 млн. долара. Така че това е вид спасителен пояс, около който, ако страните се обединят, ще могат да намерят начин да спрат това за Русия.

Да, абсолютно. Току-що споменахме за големия скок на суровия петрол поради факта, че ЕС може да се доближава до тази забрана.

Когато става въпрос за войната, знаем, че вече продължава почти месец. Споменахме, президентът Байдън и разговорите за това, че Путин е притиснат до  стената. Кога, според Вас, можем да очакваме някакво окончателно споразумение между двете страни, Украйна и Русия? Предполагам, ако се окаже по-голям натиск върху Русия, тъй като виждаме, че Япония също засилва санкциите.

Все още сме далеч от реално споразумение в преговорите между Русия и Украйна. Но това не означава, че трябва да спрем да оказваме натиск. И аз мисля, че вратата на дипломацията трябва да остане отворена между тези две страни. Но Западът и другите също трябва да да работят по всички останали направления.

Така например в момента Китай е възможност. Китай би могъл да изиграе роля в подпомагането на Русия за постигане на решение чрез преговори. Вероятно това е единствената страна, която разполага с такъв вид влияние върху Русия и би могла да го постигне. Но по-важно е, че Русия се опитва да държи Китай настрана, защото ако Китай влезе в пряка финансова връзка и дори да подкрепя Русия във военно отношение, това наистина може да удължи този конфликт за доста дълго време.