Полша поиска финансова помощ от ЕС за бежанците

Павел Яблонски, заместник министър на външните работи на Полша

15:51 | 15 март 2022
Преводач: Мария Попова

Докато бомбардировките над градските райони в Украйна продължават, все повече хора бягат от страната в Полша. Полша призова за финансова подкрепа от ЕС, за да се справи с кризата. В интервю за Блумбъг вчера полският заместник външен министър поиска деблокиране на европейския фонд за възстановяване.

Нуждаем се от много повече финансиране и за държавите членки, приемащи бежанци. Нуждаем се от деблокиране на фондовете предназначени за реално възстановяване и устойчивост. Фондовете за периода след ковид също са нужни, защото това възстановяване трябва да се разшири и да обхване нарасналите нужди. Ние вече сме едно много по-голямо общество и ни е нужен много  по-голям капацитет.

Повече подробности от Аги Кантрел, която  е на полско украинската граница. Как точно Полша подкрепя бежанците, пристигащи в страната?

Първо, над милион и половина бежанци са влезли само в Полша през последните няколко седмици от началото на войната. В момента, най-важното е, че полското правителство успява да настани хората, които желаят да останат в Полша. Голяма част от бежанците, с които разговарям тук в Медика и на други места в Полша казват, че искат да останат сравнително близо до родината си, защото се надяват да могат да се върнат сравнително скоро.

За  момента, проблемът на полското правителство е намирането на жилища на хората, включването им в трудовия пазар, а за огромния брой деца – да не забравяме, че преобладаващата част от бежанците са деца, жени и старци – за децата стои въпросът дали ще могат да  се включат в образователната система в Полша.