Tiberius: Очакваният недостиг на метали в Европа е реален

Кристоф Ейбъл, гл. изпълнителен директор на Tiberius Group

12:02 | 10 март 2022
Обновен: 14:03 | 10 март 2022
Преводач: Мария Попова

Какво се случва с Лондонската борса за метали? Кога очаквате пазарът да отвори?

Смятам, че ние бяхме изправени пред потенциално системен риск – никелът беше над 100 хиляди долара – сами пресметнете какво означава това за допълнителните обезпечения.

Най-вероятно, решението за затваряне беше правилното. Дали е правилно да се направи в работно време или щеше да е по-добре въобще да не се отваря във вторник е съвсем отделен въпрос.

Но в крайна сметка, притесненията на пазара от тази сутрин бяха дали клинринговата къща ще може да изпълни задълженията си. Разбрахме, че за сега пазарът е стабилен, участниците изпълниха задълженията си по допълнителните обезпечения и пазарът може да функционира. Какво означава това за пазара на никел? Дали ще отвори днес?

Според нас е малко вероятно. По-скоро ще стане през следващите седмици, когато ще са успели да решат проблемите.

Може да отнеме време, но в по-общ план, доколко значително е притеснението за ликвидността в този момент?

Трябва да се прави разлика между ликвидност на финансовите пазари и ликвидност на самия метал. Защото, очевидно всичко това е следствие от войната в Украйна и недостатъчното предлагане на никел, алуминий, паладий и енергия като цяло.

Така че недостиг има и отражението му може да се забележи във физическите премии по тези метали. Физическата премия по никела се търгуваше от няколкостотин долара преди ескалацията на войната до 20 хиляди долара на тон.

Това е само физическата премия, която се добавя към цената на борсата. Същия драстичен скок се наблюдава и при алуминия, за който се плаща над 500 долара за доставка на стандартни алуминиеви слитъци.

Мисля, че е справедливо да се отбележи, че недостигът на метали, който се очаква в европейската потребителска индустрия е реален. Случващото се във финансовия свят, говоря за спекуланти, които се втурват на пазара за бързи пари е друг въпрос.