Пауъл: Има масово подобрение на условията на трудовия пазар

Джеръм Пауъл, председател на Фед

16:00 | 3 март 2022
Преводач: Мария Попова

През миналата година, икономическата активност се е разширила със значителния темп от 5,5% като отражение на напредъка с ваксинациите и отварянето на икономиката, фискалната и парична подкрепа и стабилната финансова позиция на домакинствата и бизнеса. Бързото разпространение на омикрон доведе до  известно забавяне в икономическата активност в началото на тази година, но при резкия спад на случаите от средата на януари, забавянето се оказа кратко.

Трудовият пазар е крайно затегнат. Броят на наетите служители нарасна с 6,7 милиона през 2021 и през януари отново имаме силен ръст на назначените на работа. Процентът на безработицата значително намаля през изминалата година и е 4% за януари и така достигна средната стойност на дългосрочното си нормално ниво, прогнозирано от членовете на Комисията.

Има масово подобрение на условията на трудовия пазар, включително и при ниско заплатените работници, както и при афроамериканците и испаноговорящите. Търсенето на работна ръка е много голямо и макар участието на трудовия пазара да расте, предлагането на работна ръка изостава. В резултат на това, работодателите срещат трудности при попълването на разкритите работни места, а безпрецедентен брой работници напускат, за да започнат нова работа и заплатите нарастват с най-бързите си темпове от много години.

Инфлацията рязко нарасна през миналата година и се движи доста над нашата дългосрочна цел от 2%. Търсенето е високо, а трудностите във веригите на снабдяване затрудняват бързата реакция на производството.

Прекъсванията в предлагането бяха по-мащабни и по-продължителни от очакваното, задълбочени от вълните от вируса и сега нарастването на цените се разпростира над по-широка гама стоки и услуги.

Разбираме, че високата инфлация предизвиква значителни затруднения особено сред онези, които най-малко могат да посрещнат по-високите разходи за основни потребности като храна, подслон и транспорт.

Знаем, че най-доброто, което ние можем да направим, за да подкрепим един силен трудов пазар е да подпомогнем една продължителна експанзия, а тя е възможна единствено в среда на ценова стабилност.