НАТО не промени ядрената си готовност

Йенс Столтенберг, ген.-секретар на НАТО

14:18 | 2 март 2022
Преводач: Силвия Грозева

НАТО ще направи каквото е нужно, за защити всички наши съюзници. Ядрената реторика и изявлението за поставяне на ядрените сили в най-висока готовност е безотговорно, непредпазливо действие от страна на Русия.

Ние ще направим каквото е нужно за защита на съюзниците, но няма да засилваме напрежението още повече. Затова поддържаме същото ниво на готовност на нашите ядрени сили.

Русия прие няколко пъти различни споразумения и договори, че ядрената война не може да бъде спечелена и не бива да се води.

Затова ние няма да направим нищо, което допълнително ще ескалира напрежението. Ще запазим отбранително присъствие в източния фланг на алианса, защото вярваме, че въздържанието е най-добрия начин да запазим мира и да предотвратим конфликт. И точно това правим в момента със засилено присъствие на отбранителни сили в източните части на алианса.

Нашите военни командири ни увериха, че са в състояние да задържат конфронтация с Русия. Всичко възможно трябва да се направи, за да се предотврати този конфликт да ескалира извън Украйна.

Ние осигуряваме подкрепа за Украйна, но в същото време НАТО има отговорност попречи на развитието на конфликта в Украйна да излезе извън контрол и да се превърне в пълномащабна конфронтация между НАТО и Русия в Европа.

За НАТО е важно спадането на напрежението, за да се предотвратят инциденти и излизане на ситуацията извън контрол.

Нашите командири са в контакт с Русия, за да предотвратят това да се случи.