ЕС прие санкции срещу някои от руските олигарси

Вони Куин, Bloomberg News

10:00 | 1 март 2022
Преводач: Силвия Грозева

ЕС прие санкции срещу някои от руските олигарси в отговор на инвазията на Русия в Украйна. В списъка влизат редица милиардери, които не бяха включени в предишните пакети мерки от САЩ. Сред тях е металния магнат Алишер Усманов, собственикът на Алфа Груп и Алексей Мордашов, който контролира голяма стоманодобивна компания. Източници ни казаха, че ЕС работи по разширяването на мерките и включване на още олигарси.

Директорът на JPMorgan Джейми Даймън каза, че има начин да се заобиколят санкциите, включително SWIFT след като САЩ и съюзниците им изключиха руски банки от системата. В интервю за Bloomberg Даймън каза, че изключването на банките може да доведе до нежелани последици, включително откриване на възможности за заобикаляне на санкциите през трети страни. JPMorgan посъветва САЩ да не изключва Русия от SWIFT.""

"Санкции означава, че не мога да правя бизнес с вас. Изключване от SWIFT означава, че не мога да използвам този начин на комуникация като правя бизнес с вас, но аз мога да си правя бизнес с вас. SWIFT е част от набор инструменти, които се използват според случая", каза Даймън.

Ситуацията в украинската столица бе описана като трудна и напрегната  от кмета Виталий Кличко. Сирени се чуват на половин час. Пентагонът съобщи, че руските части напредват и обграждат Киев. Във втория по големина украински град са били обстрелвани жилищни райони. Кметът на Харков описа ситуацията като война за унищожение на украинците.

Русия забрани на авиокомпании от ЕС, Канада и други страни да навлизат във въздушното й пространство в отговор на санкциите, наложени от тях заради нахлуването в Украйна. Русия е на важен маршрут между Европа и Азия, но сега големите авиокомпании като Air France и Lufthansa не могат да летят през нейното небе. Тези авиокомпании вече заобикалят Русия или отменят полети.