Ген. Ширеф: Европа е застрашена от военни действия невиждани от 1945 г. насам

Ричард Ширеф, бивш генерал от британската пехота и зам. главнокомандващ на НАТО

16:57 | 24 февруари 2022
Обновен: 16:58 | 24 февруари 2022
Преводач: Мария Попова

Колко голяма е опасността? Задавам този въпрос заради вашия опит в НАТО.

Мисля, че е невъзможно да се опише с думи пълният мащаб на настоящата опасност. По-опасно не може да бъде. Това е най-опасният момент за Европа от края на Втората световна война.

Съдейки по видяното, каква е вашата оценка на военните цели на Владимир Путин и неговите войски за момента?

От това, което научаваме, следва да допуснем, че Путин играе ва банк, че е решен да окупира Украйна и да я стъпче под своя ботуш. Получавам доклади за множество атаки по множество оси. Руснаците не се шегуват – ако атакуват, те го правят със съкрушителна сила и мисля, че точно на това сме свидетели.

Помитаща сила. Какво развитие да очакваме, какви са следващите етапи на този конфликт? Накъде очаквате да се развие ден по ден, час по час?

Невъзможно е да се предвиди точно как ще се развие, защото има твърде много фактори и променливи, които влияят. Но първо, украинците ще се сражават. Путин няма да получи лесна победа. А ако украинците се сражават, мисля, че всички признаци сочат, че ще видим война в мащаб, какъвто не е виждан в Европа от 1945. Спомнете си снимките, картините и чернобелите филми от Източния фронт през Втората световна война и се подгответе за същото.

Това е мрачна перспектива. Сър Ричард, какъв е рискът? Наивно ли е да се смята, че такава мащабна война може да се случи до границите на НАТО, без НАТО да бъде въвлечена в някакъв момент?

Напълно сте прав. Наивно е да се мисли, че НАТО е неуязвима и не може да бъде въвлечена. И това поставя един неотменим императив, не знам как по-силно да го подчертая, пред НАТО наистина да мобилизира военните си части, да укрепи силите си в Източна Европа и да бъде подготвена наистина да демонстрира сила и воля. Защото трябва да признаем, че ако това излезе извън контрол и след като започне война, се създава динамика, която е почти невъзможно да бъде контролирана. Путин може и да си мисли, че е способен да я контролира, но не е така. Чухме думите на Путин, че според него най-подходящото споразумение по сигурността в Европа е една нова Ялта. Това означава руска доминация в Източна Европа. А това значи пряк конфликт с НАТО. Така че, единствената надежда е ефективния отпор. Тоест, държавите членки на НАТО бързо да се организират и да започнат да се мобилизират.

Съвсем накратко: какво означава това: повече войници на място  в тези държави от НАТО, повече военна подкрепа за Украйна, но без да се пресича линията и да се изпращат войски в Украйна? Колко далеч трябва да стигнат?

Категорично – никакви войски на НАТО в Украйна. Това би било гаранция за Трета световна война. Но то означава непряка подкрепа за Украйна, да се направи възможно най-много в лицето на това съкрушително руско нападение.