Австралия отвори границите за ваксинирани

Пол Алън, Bloomberg Сингапур

12:15 | 21 февруари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Малко повече от 700 дни Австралия остана затворена за света и днес отново отваря. Всеки с двойна ваксина и виза ще може да влезе в Австралия без карантина. Дори и тези, които не са ваксинирани могат да дойдат в страната и да останат само 7 дни под карантина в хотел.

Това е голям напредък.

Първият полет от Лос Анджелис кацна при новите правила и на летището в Сидни бе посрещнат с тържество. На този терминал от 2г не имало такова оживление.

Видяхме, че подаряват на хората плодове и играчки. На място дойде дори министърът на туризма и инвестициите Дан Тиън. Той беше във фантастично настроение и ето какво каза.

"Това е голяма новина за Австралия. 660 хиляди души работят в туризма и преживяха много тежки 2г., но съм щастлив, че сме тук, на летището в Сидни и че отваряме за останалата част от света. Това е прекрасна новина. Чудесно е да видиш вълнението. Ако всичко върви добре в туристическата индустрия, ще поведе много силен ръст", каза Дан Теън, министър по търговията, инвестициите и туризма на Австралия.

Министърът каза още, че ще има някои предизвикателства около отварянето на границите, защото никога не може да има пълна сигурност за коронавируса, но изрази увереност, че след като Австралия е с над 90% ваксинирано население, туристите могат спокойно да идват и не бива да се тревожат от промяна в правилата.

Ще има предизвикателства за самата туристическа индустрия, която вече може да посреща гости, след като 2г бе затворена и след като трудовият пазар е затегнат. Има трудности за привличане на работна ръка и разширяване на операциите. След това има и предизвикателства на отделните пазари като например не само туристите трябва да бъдат привлечени да предприемат дългото пътуване до Австралия. Преди пандемията Китай бе най-големия пазар, но след това имаше понижение в отношенията между двете страни.

Търговският министър изрази увереност, че това ще се промени.

Въпреки че ние тук в Австралия все още откриваме хиляди нови случаи на Омикрон, премиерът на Нови Южен Уелс каза, че това е новият свят на преход от пандемия към ендемия.

От летището в Сидни Пол Алън, Bloomberg.